Raznovrsnost gastronomije temelj je dobre turističke ponude i jedan od onih faktora zbog kojih se turisti vraćaju na isto mjesto opet i iznova. Iako se Hrvati ponose kvalitetom svojih namirnica i vještinom te kreativnošću domaćih chefova, nisu svi turisti zadovoljni onime što se nalazi na jelovnicima naših restorana.
Hrvatska i dalje kaska za Europom kada je u pitanju ponuda hrane biljnog porijekla.
"Ponekad može biti izazovno pronaći dobra veganska mjesta za jelo u Hrvatskoj. Iako se vidi napredak, još uvijek dosta mjesta zaostaje, pogotovo na obali. To je zato što je hrvatska kuhinja uvelike usmjerena na meso i sir, što otežava restoranima ponudu veganskih jela.
Iako uvijek postoje neke mogućnosti, veganstvo je još uvijek pomalo tabu, a često se čini da se restorani ne trude proširiti svoju vegansku ponudu", piše britanska nutricionistica Valentina na svojem blogu Thyme With Tina.
Razočarani veganski turisti
Oni koji žele jesti tradicionalna hrvatska jela spremljena s namirnicama biljnog porijekla u većim gradovima na obali poput Dubrovnika i Splita mogu zadovoljiti svoju znatiželju, no u manjim mjestima često su prisiljeni jesti samo "priloge".
"Svaka čast pomfritu i povrću sa žara, ali ne mogu to jesti baš svaki dan", uobičajeni je komentar nezadovoljnih vegana na društvenim mrežama.
"Često dobivamo e-mailove razočaranih turista koji su bili primorani sami si kuhati na odmoru ili jesti samo priloge u restoranima. Žale se da ugostitelji u restoranima i ne znaju što je to vegansko jelo, kolutaju očima i nespremni su prilagoditi se situaciji. Nažalost, nije ništa bolja ponuda ni u slastičarnicama, iako bi sladoled napravljen s biljnim mlijekom pojeli svi", navode Prijatelji životinja.
A gdje su biljno meso, sir i mlijeko?
Prijatelji životinja ističu da je to prava šteta s obzirom na to da je velik broj tradicionalnih hrvatskih jela biljnog porijekla, kao i onih koja bi mogla takvima postati uz male prilagodbe.
"Na hrvatskom tržištu sve je veći izbor biljnog mesa, mlijeka i sira. Stoga je zaista tužno kada se u ponudi većine restorana ne može pronaći niti jedno vegansko jelo, a da se ne radi o prilogu, te niti jedna veganska slastica."
Broj vegetarijanaca i vegana u stalnom je porastu, kao i broj ljudi koje ne žele svaki dan jesti meso i ribu iako su svejedi. Takvi ljudi ne žele gubiti vrijeme na godišnjim odmorima u potrazi za rijetkim biljnim alternativama – radije će svoje novce potrošiti na destinaciju koja im obilje opcija nudi u startu.
Hit u Austriji: Rasprodani jestivi proizvod koji izgleda poput lososa, ali nema nikakve veze s ribom +0