Početkom siječnja prodaja voća i povrća poraste i zadrži se koliko i zdrave nove odluke. Jedna od namirnica koja je česta na tanjurima ljudi koji žele jesti zdravije je salata, delikatna namirnica koja brzo gubi svježinu, može promijeniti boju ili postati previše mekana, vlažna i pomalo ljigava. Što napraviti kada salata dobije neke nove, nenadane karakteristike, odgovaraju stručnjaci.

U trendu Alžir - 3 Bagatela! Ručak 3 eura, kava 30 centi: Mediteranska zemlja iznimne ljepote koja turistima prolazi ispod radara Kućica Noni za robinzonski odmor na Krku, Airbnb - 3 Usred šume 15 minuta hoda do prve plaže: Ova kućica na Krku prava je oaza mira Vranjic nazivaju Malom Venecijom Podijelilo mišljenja Znate li gdje se nalazi hrvatska "Mala Venecija"? Pitanje koje je izazvalo pobunu u komentarima na našem portalu

"Pojava crvenkasto-ružičastih nijansi koje se mogu pojaviti na rimskoj (romaine) i iceberg salati uobičajena je nakon branja, objašnjava Katie Sabatini, američka stručnjakinja za sigurnost hrane u kompaniji Little Leaf Farms.

S vremenom, dok salata oksidira, proizvodi polifenole ― biljne spojeve s brojnim zdravstvenim prednostima ― kao zaštitnu mjeru protiv rasta plijesni i gljivica. To može rezultirati promjenom boje. Dodatni faktor je izloženost etilenskom plinu koji prirodno ispušta drugo povrće u vašem hladnjaku.

Salata koja je pocrvenjela pri dnu listova Salata koja je pocrvenjela pri dnu listova (Foto: Shutterstock)

Štetna vlaga 

"Dokle god je vaša salata i dalje hrskava, a ostatak listova izgleda svježe i čvrsto, sigurna je za jelo," objasnila je Sabatini i dodala kako slobodno možete i odrezati dijelove koji su promijenili boju.
Međutim, tamni ili vlažni listovi mogu ukazivati na kvarenje, kaže Sabatini. Kako salata stari, ispušta vlagu koja uzrokuje tamnjenje ili kašast izgled.

Vlaga pogoduje rastu štetnih bakterija poput E. coli, salmonelle ili listerije, što povećava rizik od bolesti i tegoba poput proljeva, grčeva u trbuhu, povraćanja i groznice. Budući da ovakvi listovi ionako nisu privlačni, Sabatini preporučuje da bacite uvenule, kašaste, sluzave, neuobičajeno tamne listove ili one koji su promijenili miris.

Kupujete li pakiranu salatu u supermarketima, pregledajte je prije kupnje i provjerite ima li tekućine koja se skuplja u kutovima pakiranja. Malo vlage ili tekućine nije problem, dokle god je bistra i ima samo nekoliko kapljica.

Čuvanje u hladnjaku 

Pravilno čuvanje salate kod kuće pomoći će joj da dulje ostane svježa. Sabatini predlaže da lisnato povrće držite odvojeno od ostalog voća i povrća kako biste smanjili izloženost etilenskom plinu.
"Držite salatu na hladnom, idealno između 1 i 3 stupnja Celzija, kako biste usporili proces propadanja. Ladica za povrće najbolja je opcija", kaže Sabatini.

Jeftinije je od konzerve, a ima bolji okus: Što treba znati kad kuhate suhi grah? Kako skuhati suhi grah - 1 Kako skuhati suhi grah - 2 Kako skuhati suhi grah - 3 +1 Kako skuhati suhi grah - 4