Galerija Masterchef - 3 4 Masterchef - 2 4 Stjepan Vukadin 4 Salikornija - 5 4

U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Među namirnicama koje su trebali iskoristiti za kuhanje jela koja će osvojiti žiri - i osvojiti pregaču za natjecanje, kandidati MasterChefa dobili su i cijenjenu salikorniju s kojom su se neki od njih prvi put susreli. Neki su o njoj samo čitali, a nakon što su je i kušali, iznenadila ih je njezina slanost.

Salikornija, ili morska šparoga tek izgledom nalikuje na „kopnenu“ imenjakinju, ali okusom nemaju sličnosti. Gurmani je obožavaju zbog hrskavosti i slanog, mineralnog i osvježavajućeg okusa. Može se jesti sirova, ali omiljena je u kombinaciji s ribom i morskim jelima. Chefovi je vole stavljati u rižote, jela s tjesteninom, kombinirati s kaparima u salatama i spajati sa školjkama ili janjetinom na tanjurima.

Salikornija - 3 Salikornija - 3 (Foto: Shutterstock)

Salikorniji ne treba puno termičke obrade, najčešće ju je dovoljno blanširati, popržiti u maslacu ili poslužiti sirovu u jelima. Možete je kombinirati s jelima od jaja, dodati u sendviče, poslužiti je na platama, a miksolozi salikornijom ukrašavaju koktele poput džin-tonika.

Član žirija, Stjepan Vukadin u MasterChefu je napomenuo kako salikornija raste uz more, zbog čega je slana i ne treba je dodatno soliti. Nakon kupnje, salikorniju potrošite što prije jer brzo gubi hrskavost. Ako se čuva u hladnjaku hrskavost će zadržati tek nekoliko dana. Prije pripreme potrebno ju je isprati i odrezati čvrste krajeve.

"Za ovako nešto treba hrabrosti": Omlet zbog kojeg je chef Melkior Bašić pljeskao kandidatkinji MasterChefa Anita Pauk MasterChef žiri spreman je za novu sezonu - 2 Francuski omlet +0 Anita Pauk