Među namirnicama koje su trebali iskoristiti za kuhanje jela koja će osvojiti žiri - i osvojiti pregaču za natjecanje, kandidati MasterChefa dobili su i cijenjenu salikorniju s kojom su se neki od njih prvi put susreli. Neki su o njoj samo čitali, a nakon što su je i kušali, iznenadila ih je njezina slanost.
Salikornija, ili morska šparoga tek izgledom nalikuje na „kopnenu“ imenjakinju, ali okusom nemaju sličnosti. Gurmani je obožavaju zbog hrskavosti i slanog, mineralnog i osvježavajućeg okusa. Može se jesti sirova, ali omiljena je u kombinaciji s ribom i morskim jelima. Chefovi je vole stavljati u rižote, jela s tjesteninom, kombinirati s kaparima u salatama i spajati sa školjkama ili janjetinom na tanjurima.
Salikornija - 3 (Foto: Shutterstock)
Salikorniji ne treba puno termičke obrade, najčešće ju je dovoljno blanširati, popržiti u maslacu ili poslužiti sirovu u jelima. Možete je kombinirati s jelima od jaja, dodati u sendviče, poslužiti je na platama, a miksolozi salikornijom ukrašavaju koktele poput džin-tonika.
Član žirija, Stjepan Vukadin u MasterChefu je napomenuo kako salikornija raste uz more, zbog čega je slana i ne treba je dodatno soliti. Nakon kupnje, salikorniju potrošite što prije jer brzo gubi hrskavost. Ako se čuva u hladnjaku hrskavost će zadržati tek nekoliko dana. Prije pripreme potrebno ju je isprati i odrezati čvrste krajeve.
"Za ovako nešto treba hrabrosti": Omlet zbog kojeg je chef Melkior Bašić pljeskao kandidatkinji MasterChefa +0