"Ovo nam je prvi put u tri godine da se netko na audiciji usudi napraviti omlet“, oduševljeno je komentirao žiri MasterChefa odluku kandidatkinje, medicinske sestre Anite Pauk da napravi kultno jelo - francuski omlet.

"Da razjasnimo, omlet nije lagano napraviti", komentirao je Stjepan Vukadin, a zatim je žiri gledateljima objasnio kako pravi francuski omlet mora biti zarolan, bez korice, napravljen na maslacu, a treba sadržavati i začinsko bilje - poput vlasca. Chef Melkior Bašić je i zapljeskao kandidatkinji jer je tijekom pripreme pokazala sjajno teoretsko znanje o pripremi omleta, a zatim je žiri s iščekivanjem pratio kakav će biti rezultat.

"Došla sam u MasterChef da dokažem materi da znam napraviti barem omlet“, dodala je Anita. Kako kaže, u posljednjih mjesec dana ispekla je oko stotinu jaja, a trud joj nije bio uzaludan.

"Donijela si fini pjenasti mekani omlet", rekao joj je Melkior, a Stjepan je dodao kako je za tako nešto trebalo imati hrabrosti. 

"Sve si teksture pogodila", rekao joj je Stjepan, a s tri "da", dobila je pregaču s kojom je napustila audiciju.

Iako omlet zvuči kao jednostavno jelo, na njegov spomen mladim kuharima nije svejedno. Chefovima u vrhunskim restoranima priprema jaja je jedan od načina na koji provjeravaju vještine kuhara kada se prijave za posao u kuhinji. Po njima se razlikuju oni koji moraju još razbiti puno jaja prije nego što dobiju pravo na pregaču od vrsnih kuhara. 

Priprema francuskog omleta u kulinarskom svijetu je oblik umjetnosti i svaki detalj je važan – uključujući i tavu koja se koristi. Slavni chef Marco Pierre White u svojoj kuhinji ima posebno mjestu za tavu koja visi na zidu, obješena o čavao. Ona mu služi samo za omlet, a smiju je dotaknuti samo kuhar, njegova gumena lopatica i jaja.

Neprijanjajuća tava promjera 15 centimetara, kakvu koristi slavni francuski chef Jacques Pépin dobar je izbor, a od sastojaka će vam trebati jaja, maslac, sol, papar i začinsko bilje. Na četiri jaja, za savršeni omlet chef koristi prstohvat soli i papra, 2 žlice svježeg začinskog bilja te žlicu i pol maslaca. Zaboravite na sir i šunku, ovdje im nije mjesto.

Jacques Pépin često koristi mješavinu vlasca, peršina, estragona - i krasuljicu, klasični začin francuske kuhinje koji nalikuje peršinu, od kojeg se razlikuje po nešto manjem i svjetlijem lišću. Okus joj je slađi i podsjeća na komorač. Nemate li je pri ruci, slobodno je izostavite. Koristiti možete mješavinu, ili se poput kandidatkinje MasterChefa odlučiti samo za jedan (vlasac).

Jaja Hrana i piće Korisno je znati: Koja je razlika između smeđih i bijelih jaja?

Po Pépinovom receptu u zdjelicu sa začinima treba razbiti jaja - najbolje na radnoj plohi, a ne o rub zdjele kako ljuska ne bi ušla u žumanjak. Zatim probodite žumanjke vilicom kako bi se jaja bolje izmiješala i začinite ih solju i paprom pa žustro istucite. U ovom koraku "nema nježno", a jaja su dovoljno izmiješana kada u mlazu cure s vilice kada je podignete iznad zdjele.

Zagrijte tavu na srednjoj vatri pa dodajte komadić maslaca. Maslac bi se trebao brzo topiti, ali ne i divljati u tavi. Zatim u jednom potezu ulijte jaja u tavu i miješajte ih snažno tresući tavu. Važno je miješati jaja od rubova prema sredini kako se ne bi stvorila korica na krajevima. Nakon nekoliko trenutaka jaja će biti čvršća, ali još uvijek malo tekuća.

Zatim zarolajte omlet u tavi – kao da rolate tepih, u oblik polumjeseca kaže chef. Ako se zalijepe, spasite stvar s malo maslaca. Poravnajte omlet (možete nekoliko puta lupnuti tavom o radnu plohu da se omlet spusti) i zatim ga spustite iz tave na tanjur. Možete ga i malo ga potapšajte da dobije oblik torpeda. Francuski omlet unutra treba biti lagano kremast pa kada ga razrežete i primijetite da je jaje još malo mekano – bez brige, tako i treba biti. Tehniku pripreme možete pogledati i u videu.  

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju