• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

"Za ovako nešto treba hrabrosti": Omlet zbog kojeg je chef Melkior Bašić pljeskao kandidatkinji MasterChefa

Priprema francuskog omleta u kulinarskom svijetu je oblik umjetnosti i svaki detalj je važan – uključujući i tavu koja se koristi...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 5.09.2023 11:05 komentari
viber Created with Sketch.
Anita Pauk
Anita Pauk (Foto:Nova TV)

Galerija Anita Pauk 0 Anita Pauk 0

U trendu Rakija Vatrena voda Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana Castagnole Venecijanske fritule Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način Rothenburg ob der Tauber - 4 Ponos Bavarske Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao

"Ovo nam je prvi put u tri godine da se netko na audiciji usudi napraviti omlet“, oduševljeno je komentirao žiri MasterChefa odluku kandidatkinje, medicinske sestre Anite Pauk da napravi kultno jelo - francuski omlet.

"Da razjasnimo, omlet nije lagano napraviti", komentirao je Stjepan Vukadin, a zatim je žiri gledateljima objasnio kako pravi francuski omlet mora biti zarolan, bez korice, napravljen na maslacu, a treba sadržavati i začinsko bilje - poput vlasca. Chef Melkior Bašić je i zapljeskao kandidatkinji jer je tijekom pripreme pokazala sjajno teoretsko znanje o pripremi omleta, a zatim je žiri s iščekivanjem pratio kakav će biti rezultat.

"Došla sam u MasterChef da dokažem materi da znam napraviti barem omlet“, dodala je Anita. Kako kaže, u posljednjih mjesec dana ispekla je oko stotinu jaja, a trud joj nije bio uzaludan.

"Donijela si fini pjenasti mekani omlet", rekao joj je Melkior, a Stjepan je dodao kako je za tako nešto trebalo imati hrabrosti. 

"Sve si teksture pogodila", rekao joj je Stjepan, a s tri "da", dobila je pregaču s kojom je napustila audiciju.

Iako omlet zvuči kao jednostavno jelo, na njegov spomen mladim kuharima nije svejedno. Chefovima u vrhunskim restoranima priprema jaja je jedan od načina na koji provjeravaju vještine kuhara kada se prijave za posao u kuhinji. Po njima se razlikuju oni koji moraju još razbiti puno jaja prije nego što dobiju pravo na pregaču od vrsnih kuhara. 

Priprema francuskog omleta u kulinarskom svijetu je oblik umjetnosti i svaki detalj je važan – uključujući i tavu koja se koristi. Slavni chef Marco Pierre White u svojoj kuhinji ima posebno mjestu za tavu koja visi na zidu, obješena o čavao. Ona mu služi samo za omlet, a smiju je dotaknuti samo kuhar, njegova gumena lopatica i jaja.

Neprijanjajuća tava promjera 15 centimetara, kakvu koristi slavni francuski chef Jacques Pépin dobar je izbor, a od sastojaka će vam trebati jaja, maslac, sol, papar i začinsko bilje. Na četiri jaja, za savršeni omlet chef koristi prstohvat soli i papra, 2 žlice svježeg začinskog bilja te žlicu i pol maslaca. Zaboravite na sir i šunku, ovdje im nije mjesto.

Jacques Pépin često koristi mješavinu vlasca, peršina, estragona - i krasuljicu, klasični začin francuske kuhinje koji nalikuje peršinu, od kojeg se razlikuje po nešto manjem i svjetlijem lišću. Okus joj je slađi i podsjeća na komorač. Nemate li je pri ruci, slobodno je izostavite. Koristiti možete mješavinu, ili se poput kandidatkinje MasterChefa odlučiti samo za jedan (vlasac).

Jaja Hrana i piće Korisno je znati: Koja je razlika između smeđih i bijelih jaja?

Po Pépinovom receptu u zdjelicu sa začinima treba razbiti jaja - najbolje na radnoj plohi, a ne o rub zdjele kako ljuska ne bi ušla u žumanjak. Zatim probodite žumanjke vilicom kako bi se jaja bolje izmiješala i začinite ih solju i paprom pa žustro istucite. U ovom koraku "nema nježno", a jaja su dovoljno izmiješana kada u mlazu cure s vilice kada je podignete iznad zdjele.

Zagrijte tavu na srednjoj vatri pa dodajte komadić maslaca. Maslac bi se trebao brzo topiti, ali ne i divljati u tavi. Zatim u jednom potezu ulijte jaja u tavu i miješajte ih snažno tresući tavu. Važno je miješati jaja od rubova prema sredini kako se ne bi stvorila korica na krajevima. Nakon nekoliko trenutaka jaja će biti čvršća, ali još uvijek malo tekuća.

Zatim zarolajte omlet u tavi – kao da rolate tepih, u oblik polumjeseca kaže chef. Ako se zalijepe, spasite stvar s malo maslaca. Poravnajte omlet (možete nekoliko puta lupnuti tavom o radnu plohu da se omlet spusti) i zatim ga spustite iz tave na tanjur. Možete ga i malo ga potapšajte da dobije oblik torpeda. Francuski omlet unutra treba biti lagano kremast pa kada ga razrežete i primijetite da je jaje još malo mekano – bez brige, tako i treba biti. Tehniku pripreme možete pogledati i u videu.  

 

 

  • #kako kuhati
  • #francuski omlet
  • #masterchef
  • #melkior bašić
  • #stjepan vukadin
  • #Jacques Pépin
  • #francuska kuhinja
  • #europska kuhinja
  • #mediteranska kuhinja
  • #novatv
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Preko Drave
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Nemrut: Kraljevska grobnica s ogromnim skulpturama
Kultna planina
Mistični Nemrut: Sveto mjesto na kojem se bogovi i kraljevi pretvaraju u kamenje
Walkman, VHS i ostali: danas ih se jedva sjećamo, a nekad nužni
Nekad potrebni, danas artefakti
Walkman, VHS i ostali: Stvari koji su nam nekada bile sve, a danas ih se jedva sjećamo
Ti ludi turisti: opasna iskustva koja ljudi plaćaju
Novih stvari nikad dosta
Ti ludi turisti: Opasna iskustva koja ljudi plaćaju kako bi ih doživjeli
Kako provjeriti je li smjesa od mljevenog mesa dobro začinjena?
Iz najboljih restorana
Rijetki se ovo sjete napraviti: Trik s kojim ćete uvijek dobro začiniti mljeveno meso za sarmu i kobasice
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Tjedan pojačanog nadzora kamiona i autobusa: Policija posebnu pozornost posvećuje vozilima za prijevoz djece
ROADPOL
Od sutra velika akcija prometne policije u cijeloj zemlji: Evo koga će posebno kontrolirati
Zbog prijetnje bombom potpuno blokiran glavni trg u Grazu
prijetnja
Okončana drama u središtu Graza
Aleksandar Vučić o naftnoj krizi: "Prijeti nam kolaps! Hrvati nisu htjeli čekati niti sekundu"
padaju i ostavke?
Vučić na izvanrednoj sjednici: "Prijeti nam kolaps! Dobili smo rok, a Hrvati nisu htjeli čekati niti sekundu"
show
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Jadranka Matković snimljena na zagrebačkoj špici
život je nije mazio
Naša legendarna glumica viđena u javnosti nakon dugo vremena
Stela Rade prekinula koncert Senidah
"ne možeš ne primijetiti"
Drama u Zagrebu: Stela Rade prekinula nastup regionalne zvijezde zbog hitne intervencije
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
7 namirnica koje biste trebali kupovati svaki tjedan ako želite izgubiti visceralnu mast
Prema nutricionistima
7 namirnica koje biste trebali kupovati svaki tjedan ako želite izgubiti visceralnu mast
zabava
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
"Zašto je još nisi uspavala?": Njezina životinja nije za svačiji ukus, pogledajte što sve izvodi
Nije joj lako
"Zašto je još nisi uspavala?": Njezina životinja nije za svačiji ukus, pogledajte što sve izvodi
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Što kažete?
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
tech
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Naglasak na iskustvu
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
sport
Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora
Sjajan potez
VIDEO Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora: "Kakav čovjek"
Irska u nadoknadi srušila Mađarsku i oduzela im mjesto za doigravanje
90+6
VIDEO Povijesna drama u kvalifikacijama za SP: Mađarska duboko u nadoknadi ostala bez svega
Rumunji grme nakon poraza u Zenici: "Vjerujemo da će FIFA poduzeti nužne mjere..."
Savez poručio
Rumunji grme nakon poraza u Zenici: "Spremamo tužbu, a posebno nas je pogodilo..."
tv
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
MasterChef: TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
JEDAN MOŽE POBIJEDITI
TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Gabriel Hernandez
KAKAV SHOW!
Zombi apokalipsa! Mi smo skočili još dalje nego Maja! Jeste li se i vi prestrašili?!
putovanja
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
novac
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
lifestyle
Ulična moda Zagreb u minici i visokim čizmama
I ženstvene čizme
Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti
Sanja Musić Milanović u metalik suknji i uskom kožnjaku
Izdanje za kazalište
Sanja Musić Milanović: Fantastična suknja uz koju uski kožnjak pristaje baš zakon
Bloom Tatarinov u zimskom ugođaju
Spreman za zimu i Božić
Bloom Tatarinov fotografirao se na čarobnom mjestu, a pogledajte kako se slatko sredio u toplom kožnjaku
sve
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora
Sjajan potez
VIDEO Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora: "Kakav čovjek"
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Biskvit
Zlatni trikovi

Česta pogreška zbog koje vam biskvit ne uspijeva: Vrsna slastičarka otkriva tajne savršenih deserata u MasterChefu

Lorena Otavijević, vrhunska slastičarka iz Rijeke, u MasterChefu je otkrila čestu pogrešku zbog koje nam slastice ne uspijevaju.... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close