Jeste li ikada čuli za nangku? Ovo tropsko drveće latinskog imena Artocarpus heterophyllus s masivnim jestivim plodovima koje može narasti i do metra dužine, a težiti i po tridesetak kilograma potječe iz južne i jugoistočne Azije. U svjetskoj gastronomiji poznatije je po engleskom nazivu jackfruit.
Zreli plodovi nangke karakterizira blijedožuta boja i suptilno sladak okus koji se najbolje može opisati kao kombinacija banane, jabuke i manga. Zreli jackfruit jede se sirov kao međuobrok ili desert, a može se dodavati i različitim kremama, pudinzima i kolačima.
Nezreli plod nangke, pak, neutralan okus i teksturu sličnu nasjeckanom mesu, odnosno vučenoj svinjetini. Ne čudi stoga što se nametnuo kao mesna alternativa za osobe koje ne jedu namirnice životinjskog porijekla. Od njega se mogu pripremati i različiti curryji, slane pite, tacosi i slično.
Može se nabaviti i u Hrvatskoj gdje obično stiže osušen ili konzerviran, a prodaje se u trgovinama zdrave hrane.
Mi vam donosimo najlakši recept za vegansku verziju sendviča s vučenom „svinjetinom“ koja je napravljena od nangke, a koja je većinski začinjena umakom za roštilj i li takozvanim
BBQ umakom.
BBQ se temelji na kečapu, ljutom umaku i nekoj vrsti zaslađivača te se obično smatra pogodnim za vegane. Ako niste sigurni je li proizvod namijenjen veganima, provjerite deklaraciju. Ovaj umak možete pripremiti i kod kuće po ovom receptu – prilagodite samo sastojke tako da odgovaraju vašim prehrambenim potrebama.
Sastojci:
- 1 konzerva od 400 g jackfruita u slanoj vodi
- 100 g nasjeckane rajčice iz konzerve
- 100 ml vode
- 3 žlice BBQ umaka
- 1 manji luk
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
- 1 čajna žličica ljutog umaka
- 1 čajna žličica jabučnog octa
- biljno ulje po želji
- sol i papar po želji
Priprema:
- U loncu ili tavi zagrijte malo ulja, pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk. Pirjajte ga oko desetak minuta dok ne omekša.
- Dodajte dimljenu papriku, sol i papar po želji. Dobro promiješajte i pirjajte još minutu-dvije.
- Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno oko jedne minute.
- Ubacite i jackfruit iz konzerve koji ste prethodno ocijedili od slane vode i ugrubo narezali. Dobro promiješajte.
- Pomiješajte nasjeckane rajčice, vodu, ljuti umak i jabučni ocat, pa ovom tekućinom podlijte jackfruit.
- Poklopite lonac i pustite da sve zajedno kuha na laganoj vatri oko 20 do 30 minuta uz često miješanje dok se sastojci ne sljube, a jackfruit ne omekša u tolikoj mjeri da se može rezati vilicom.
- Dobivenu smjesu dodatno začinite ako je to potrebno te stavite u sendvič s povrćem po želji. Dobar tek!
7 eura za pola kilograma: Sjemenke koje čine čuda za zdravlje +0