Jeste li ikada čuli za nangku? Ovo tropsko drveće latinskog imena Artocarpus heterophyllus s masivnim jestivim plodovima koje može narasti i do metra dužine, a težiti i po tridesetak kilograma potječe iz južne i jugoistočne Azije. U svjetskoj gastronomiji poznatije je po engleskom nazivu jackfruit.

Zreli plodovi nangke karakterizira blijedožuta boja i suptilno sladak okus koji se najbolje može opisati kao kombinacija banane, jabuke i manga. Zreli jackfruit jede se sirov kao međuobrok ili desert, a može se dodavati i različitim kremama, pudinzima i kolačima.

Nezreli plod nangke, pak, neutralan okus i teksturu sličnu nasjeckanom mesu, odnosno vučenoj svinjetini. Ne čudi stoga što se nametnuo kao mesna alternativa za osobe koje ne jedu namirnice životinjskog porijekla. Od njega se mogu pripremati i različiti curryji, slane pite, tacosi i slično.

Može se nabaviti i u Hrvatskoj gdje obično stiže osušen ili konzerviran, a prodaje se u trgovinama zdrave hrane.

Mi vam donosimo najlakši recept za vegansku verziju sendviča s vučenom „svinjetinom“ koja je napravljena od nangke, a koja je većinski začinjena umakom za roštilj i li takozvanim
BBQ umakom.

BBQ
se temelji na kečapu, ljutom umaku i nekoj vrsti zaslađivača te se obično smatra pogodnim za vegane. Ako niste sigurni je li proizvod namijenjen veganima, provjerite deklaraciju. Ovaj umak možete pripremiti i kod kuće po ovom receptu – prilagodite samo sastojke tako da odgovaraju vašim prehrambenim potrebama.

Sastojci:

  • 1 konzerva od 400 g jackfruita u slanoj vodi
  • 100 g nasjeckane rajčice iz konzerve
  • 100 ml vode
  • 3 žlice BBQ umaka
  • 1 manji luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
  • 1 čajna žličica ljutog umaka
  • 1 čajna žličica jabučnog octa
  • biljno ulje po želji
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. U loncu ili tavi zagrijte malo ulja, pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk. Pirjajte ga oko desetak minuta dok ne omekša.
  2. Dodajte dimljenu papriku, sol i papar po želji. Dobro promiješajte i pirjajte još minutu-dvije.
  3. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno oko jedne minute.
  4. Ubacite i jackfruit iz konzerve koji ste prethodno ocijedili od slane vode i ugrubo narezali. Dobro promiješajte.
  5. Pomiješajte nasjeckane rajčice, vodu, ljuti umak i jabučni ocat, pa ovom tekućinom podlijte jackfruit.
  6. Poklopite lonac i pustite da sve zajedno kuha na laganoj vatri oko 20 do 30 minuta uz često miješanje dok se sastojci ne sljube, a jackfruit ne omekša u tolikoj mjeri da se može rezati vilicom.
  7. Dobivenu smjesu dodatno začinite ako je to potrebno te stavite u sendvič s povrćem po želji. Dobar tek!

7 eura za pola kilograma: Sjemenke koje čine čuda za zdravlje Sjemenke konoplje možete dodati i na salatu Konopljine sjemenke možete dodati na avokado tost Konopljine sjemenke sjajno se slažu i sa smoothiejima +0 Konopljine sjemenke

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju