Stranica Google Trends objavila je listu najtraženije hrane u 2023. godini, a prvo mjesto odnio je korejski klasik: bibimbap koji spaja kuhanu rižu s povrćem, mesom, jajima i ljutom pastom od čilija.

Guglao se i espeto, specijalitet sa španjolskog juga: srdele nabodene na štapove koje se peku na žaru. Na trećem mjestu je papeda, ljepljiva indonezijska kaša koja se nerjetko jede s ribljom juhom. Četvrti na popisu najguglanijih je scooped bagel, odnosno pecivo kojem se izvadi meka unutrašnjost. Pitate li se zašto bi netko to učinio pecivu, razlozi mogu biti da izbjegavaju ugljikohidrate, ili jednostavno više vole koricu neko meki dio kruha. Na petom mjestu je popularni pasta e fagioli, nama poznat kao pašta fažol, odnosno gusta juha koja u tanjuru spaja tjesteninu i grah.

Poželite li se okušati u pripremi najguglanijeg jela, bibimbap s početka priče dopušta brojne varijacije, ali uobičajene namirnice uključuju mrkvu, krastavac, špinat, klice graha i gljive. Od mesa se najčešće koristi piletina, bilo kuhana ili pečena ili mljevena junetina, a oni koji izbjegavaju meso kao glavni izvor proteina biraju tofu.

Za umak se na popisu namirnica nađe gochujang (korejska pasta od čili papričica), sezamovo ulje, šećer, ocat i mljeveni češnjak. No, bibimbap često služi i kao „čistač“ hladnjaka, odnosno idealno jelo kada treba potrošiti višak povrća pa slobodno koristite namirnice prema inspiraciji. 

Sastojci za bibimbap:

Meso:

  • 100 g mljevene junetine
  • 1 žlica soja umaka
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 1 žličica smeđeg šećera
  • 1/4 žličice nasjeckanog češnjaka

Umak:

  • 2 žlice gochujanga
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica vode
  • 1 žlica prženih sjemenki sezama
  • 1 žličica octa
  • 1 žličica mljevenog češnjaka

Ostalo:

  • 100 g gljiva shiitake
  • 120 g mrkve
  • 300 g mladog špinata
  • 150 g klica mungo graha
  • 3 šalice kuhane riže
  • 3 jaja

Priprema bibimbapa:

  1. Pomiješajte mljevenu junetinu sa sastojcima za meso i ostavite da se marinira pola sata. Nakon toga je popržite u woku na malo ulja, 3 do 5 minuta na jakoj vatri.
  2. Izvadite meso na tanjur, dodajte malo ulja i soli pa pržite mrkvu narezanu na štapiće 2 do 3 minute. Izvadite na tanjur.
  3. U wok dodajte očišćene shiitake narezane na ploške pa pržite 2 do 3 minute. Izvadite ih, ulijte malo ulja u wok i dodajte špinat, posolite i kratko pržite. Kratko popržite i klice graha. 
  4. Pomiješajte sastojke za umak.
  5. Jaja ispecite na oko.
  6. Rasporedite rižu u tri posudice pa dodajte meso, povrće, umak i jaje. 

Najveća greška kod pečenja jaja zbog koje okus nije onako dobar kao u restoranu Jaja na kajganu Dopustite da jaja dosegnu sobnu temperaturu prije nego što ih ispečete Jaja ispecite se nešto ulja i maslaca +0 Savršena jaja na kajganu su mekana i kremasta

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju