Turistična kmetija Pri Martinovih skriveni je biser općine Brežice – nalazi se na adresi Globočice 8 u mjestu Krška vas koja je za od Zagreba udaljena otprilike pola sata vožnje osobnim automobilom.

Ovo slovensko seosko domaćinstvo zaštićeno je kao spomenik kulture, budući da je drvena kuća u njezinom središtu stara između 250 i 300 godina.

Pri Martinovih se reklamira kao mjesto na kojem možete doživjeti iskonski seoski život – i to je djelomično točno. Izuzmemo li moderni bazen na otvorenom i finsku saunu koja se nalaze u sklopu imanja, ovdje se uistinu živi kao prije nekoliko stotina godina.

Život je polagan, ali produktivan. Nema tu stresa.

Domaće životinje slobodno šeću po imanju Domaće životinje slobodno šeću po imanju (Foto: Nikola Zoko)

Obitelj Tomše koji su vlasnici imanja bave se poljoprivredom, stočarstvom, vinarstvom, ugostiteljstvom – i turizmom. Svu hranu uzgajaju sami na svojem imanju, a svaki član ima svoj zadatak. 7

Jede se svježe i domaće

Franc Tomše vodi brigu o kravama, bikovima, konjima, ovcama, kozlićima i drugim životinjama koje slobodno šeću po imanju. Zadužen je za vinogradarstvo i sve poljoprivredne radove.

Istovremeno uskače kao konobar, turistički vodič, ali je i osoba koja će vas rado odvesti u svoju konobu na kušanje domaćih vina – od domaćeg cviečka preko frankovke do muškata.

Njegova supruga Milena uživa u vrtlarstvu i uzgoju povrća biodinamičkim metodama, ali i vodi glavnu riječ u kuhinji. Upravo će vam ona pripremiti lokalne specijalitete od domaće uzgojenih sastojaka i po starinskim recepturama.

Ovdje se jede svježe pripremljena hrana od domaćih namirnica Ovdje se jede svježe pripremljena hrana od domaćih namirnica (Foto: Nikola Zoko)

Ovdje se jede ono što se toga dana našlo pri ruci – nema fiksnog jelovnika niti obroka po narudžbi. Hrana se sprema na licu mjesta – ionako je najukusnija kada se radi od svježih namirnica u sezoni.

Uz desert domaćini vas možda počaste i svirkom. Gazdini sinovi su odlični harmonikaši i gitaristi i možda vas iznenade kojom popularnom slovenskom narodnom pjesmom.

Dubinski odmor

Važno je napomenuti da u ovom seoskom domaćinstvu možete jesti samo uz prethodnu najavu ili ako ste njihov gost te je svakako važno rezervirati svoje mjesto unaprijed.

Pri Martinovih možete i prespavati. U sklopu imanja nalazi se 10 soba uređenih s namještajem napravljenim od prirodnih materijala, a koje se iznajmljuju po cijeni od oko 40 eura po osobi i noćenju (s doručkom).

Obitelj Tomše Obitelj Tomše (Foto: Nikola Zoko)

Sa sobom možete povesti i mališane – neće im biti dosadno. Na raspolaganju im je niz zabavnih od aktivnosti poput hranjenja i maženja domaćih životinja, jahanja magaraca i konja ili kupanja u bazenu.

Možda nagovorite gazdu i da vas provoza u prikolici od traktora. Na brdovitom zemljanom terenu u općini Brežice ova se vožnja može pretvoriti u iznenađujuću adrenalinsku poslasticu.

Restoran bez jelovnika koji je "otvoren" samo nedjeljom, a u kojem Hrvati obožavaju jesti Seosko gospodarstvo Vimpolšek u općini Brežice, Slovenija - 7 Seosko gospodarstvo Vimpolšek u općini Brežice, Slovenija - 9 Seosko gospodarstvo Vimpolšek u općini Brežice, Slovenija - 11 +7 Seosko gospodarstvo Vimpolšek u općini Brežice, Slovenija - 8

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju