Soumada – ili grčko piće sreće popularan je napitak od badema koji potječe s Krete. Svoj nadimak soumada duguje tradiciji posluživanja na vjenčanjima i veselim događanjima. Soumada je i odličan dodatak koktelima u kojima se koristi orgeat sirup ( sirup od badema s ružinom ili narančinom vodicom), a dodati je možete i drugim, omiljenim napicima kojima pruža predivnu aromu kao što je primjerice ledena kava. 

Sastojci za soumadu:

  • 400 g badema
  • Nekoliko kapi ekstrakta gorkog badema.
  • 1 kg šećera
  • 1 l vode

Priprema soumade:

  1. Bademe blanširajte i ogulite im kožicu. Gnječite ih u više tura u mužaru dodajući svaki put 2-3 žlice šećera i 2-3 žlice vode dok se ne pretvore u pastu.
  2. Ostatak šećera kuhajte u vodi uz stalno miješanje dok se šećer ne otopi. Zatim kuhajte još oko 5 minuta dok ne dobijete lagani sirup.
  3. Dodajte pastu od badema i aromu u sirup i kuhajte još 5-10 minuta.
  4. Maknite s vatre i ostavite da se dobro ohladi pa procijedite kroz gazu i ostavite da se ohladi. Ulijte u sterilizirane boce.
  5. Sirup poslužite u visokim čašama razrijeđenog običnom ili gaziranom vodom. 

Bonton za putovanja: Tko ne daje napojnice, a gdje je podrigivanje za stolom pohvala kuharu? Običaji - 1 Običaji - 5 Običaji - 3 +1 Običaji - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju