Soumada – ili grčko piće sreće popularan je napitak od badema koji potječe s Krete. Svoj nadimak soumada duguje tradiciji posluživanja na vjenčanjima i veselim događanjima. Soumada je i odličan dodatak koktelima u kojima se koristi orgeat sirup ( sirup od badema s ružinom ili narančinom vodicom), a dodati je možete i drugim, omiljenim napicima kojima pruža predivnu aromu kao što je primjerice ledena kava.
Sastojci za soumadu:
- 400 g badema
 - Nekoliko kapi ekstrakta gorkog badema.
 - 1 kg šećera
 - 1 l vode
 
Priprema soumade:
- Bademe blanširajte i ogulite im kožicu. Gnječite ih u više tura u mužaru dodajući svaki put 2-3 žlice šećera i 2-3 žlice vode dok se ne pretvore u pastu.
 - Ostatak šećera kuhajte u vodi uz stalno miješanje dok se šećer ne otopi. Zatim kuhajte još oko 5 minuta dok ne dobijete lagani sirup.
 - Dodajte pastu od badema i aromu u sirup i kuhajte još 5-10 minuta.
 - Maknite s vatre i ostavite da se dobro ohladi pa procijedite kroz gazu i ostavite da se ohladi. Ulijte u sterilizirane boce.
 - Sirup poslužite u visokim čašama razrijeđenog običnom ili gaziranom vodom.
 

              
              
              
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            