Soumada – ili grčko piće sreće popularan je napitak od badema koji potječe s Krete. Svoj nadimak soumada duguje tradiciji posluživanja na vjenčanjima i veselim događanjima. Soumada je i odličan dodatak koktelima u kojima se koristi orgeat sirup ( sirup od badema s ružinom ili narančinom vodicom), a dodati je možete i drugim, omiljenim napicima kojima pruža predivnu aromu kao što je primjerice ledena kava.
Sastojci za soumadu:
- 400 g badema
- Nekoliko kapi ekstrakta gorkog badema.
- 1 kg šećera
- 1 l vode
Priprema soumade:
- Bademe blanširajte i ogulite im kožicu. Gnječite ih u više tura u mužaru dodajući svaki put 2-3 žlice šećera i 2-3 žlice vode dok se ne pretvore u pastu.
- Ostatak šećera kuhajte u vodi uz stalno miješanje dok se šećer ne otopi. Zatim kuhajte još oko 5 minuta dok ne dobijete lagani sirup.
- Dodajte pastu od badema i aromu u sirup i kuhajte još 5-10 minuta.
- Maknite s vatre i ostavite da se dobro ohladi pa procijedite kroz gazu i ostavite da se ohladi. Ulijte u sterilizirane boce.
- Sirup poslužite u visokim čašama razrijeđenog običnom ili gaziranom vodom.
Bonton za putovanja: Tko ne daje napojnice, a gdje je podrigivanje za stolom pohvala kuharu? +1