Dan zahvalnosti američki je blagdan koji se u Sjedinjenim Američkim Državama slavi četvrtog četvrtka u studenom svake godine. Na blagdanskom stolu se obično nađe pečena purica s pireom od krumpira, mahunama, umakom od brusnica i kukuruznim kruhom.
Složenac od slatkog krumpira jedno je od jela koja se također servira za Dan zahvalnosti. Riječ je o svojevrsnom desertu koje se zapeče u pećnici s pekan orasima i šećerom. Ako na raspolaganju nemate pekan orahe, upotrijebiti možete i naše obične orahe.
Ako želite skratiti termičku obradu krajnjeg jela, batat ogulite, narežite na manje kocke i tako stavite u vodu na štednjak. Što su kockice slatkog krumpira manje, to će se isti brže skuhati.
Složenac sa slatkim krumpirom i orasima - sastojci:
- 1 kg slatkog krumpira
- 200 g smeđeg šećera
- 120 g pekan oraha
- 120 ml punomasnog mlijeka
- 120 g maslaca
- 60 g glatkog brašna
- 2 jaja
- 1,5 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- ½ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
- biljno ulje po želji
Složenac sa slatkim krumpirom i orasima - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Premažite srednje veliku vatrostalnu posudu biljnim uljem i stavite po strani.
- Ogulite batat, narežite ga na manje kocke i skuhajte na štednjaku. Za to će vam biti potrebno oko pola sata. Ocijedite batat od viška vode i pustite da se malkice ohladi.
- Ohlađeni batat prebacite u veliku zdjelu. Dodajte 60 grama maslaca sa sobne temperature i zgnječite sve zajedno vilicom dok ne dobijete gustu kašu. Potom dodajte jaja, mlijeko, 100 grama smeđeg šećera, jednu čajnu žličicu soli, muškatni oraščić i ekstrakt vanilije. Miješajte sve zajedno dok smjesa na postane glatka.
- Prelijte dobivenu smjesu u pripremljenu vatrostalnu posudu. Na vrh složenca stavite pekan orahe koje ste prethodno pomiješali sa 100 grama smeđeg šećera, 60 grama rastopljenog maslaca, glatkim brašnom i pola čajne žličice soli.
- Pecite sve zajedno u zagrijanoj pećnici oko 25 minuta, odnosno dok ne dobijete složenac sa zapečenim zlatno-smeđim orasima. Poslužite toplo! Dobar tek!
Za prste polizati! 7 savjeta uz koje će blagdanska purica biti sočnija nego ikad prije

