Jedan od koktela koji je već dugi niz uobičajeno piti tijekom (mamurnih) prijepodneva je Bloody Mary. U koktel od rajčica votkom najčešće idu i Worcestershire, limunov sok te ljuti umaci, zbog čega može biti sjajno piće uz brunch. I dok je prije Bloody Mary bio jedini „slani“ koktel koji se mogao vidjeti na kartama pića u kafićima, danas ih je sve više. Miksolozi koji osmišljaju tekuće inačice omiljenih jela rade ih u alkoholnim i bezalkoholnim varijantama, a u čašama se mogu naći okusi inspirirani gotovo svime – od pizze i pečene piletine do Waldorfske salate.

Sastojci poput klica češnjaka u koktelima ili kriške pršuta koja krasi rub čaše pričvršćena malom kvačicom tek su vrh ledenog brijega kakvih se sve kreativnih – i ukusnih ideja može isprobati u barovima diljem svijeta.
Margaret Eby, stručnjakinja za hranu i piće smatra kako je jedan od razloga popularnosti slanih koktela upravo trend bezalkoholnih pića. Voćni sokovi i šećerni sirupi se lijepo mogu izbalansirati s alkoholnim sastojcima, ali maknete li votku ili viski iz formule, slatkoća će puno više doći do izražaja. Osim rajčica, koje su tehnički voće, na popisu „slanih“ sastojaka nerijetko ćete pronaći i razne vrste gljiva, sušenu govedinu, školjke ili poriluk.

Neki barovi, kao što je primjerice popularni njujorški Double Chicken Please dijele kartu pića na tradicionalnije koktele - i eksperimentalne, za goste koji se ne boje hrabrijih okusa. Potonji su podijeljeni u „predjela“, „glavna jela“ i „deserte“, baš kao što je to slučaj s jelovnicima. U prvoj grupi naći ćete pića inspirirana salatama ili japanskim rezancima, dok je među glavnim jelima koktel „Cold Pizza“ u koji ide i parmezan. U svakom slučaju budućnost kotela nije slatka, a niti alkoholna, a sve ćemo ih češće viđati i sljubljene s hranom, umjesto vina ili piva.

Hit-piće na Trešnjevci: Koktel za ljubitelje pistacija koji će se pijuckati ovog ljeta Peaches Peaches & Cream Bar El Padron +2 Pear Pressure

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju