Prije koji mjesec Peaches & Cream proslavio je dvije godine otkako se otvorilo trešnjevačko utočište za ljubitelje jako dobrih koktela, ali i fine, kvalitetne kave. Vrlo brzo Peaches je postao kvartovski Kafić Uzdravlje, kako zbog pića, tako i zbog opuštene i kreativne vibre. I samo listanje menija u kojem ne nedostaje dobrih fora popravlja razinu dopamina, ali najviše vesele upravo kokteli koje potpisuju vrsni miksolozi i dobri prijatelji, Dominik Bečvardi i Mišel Posavac sa svojim timom.

Glavne koktele mijenjaju dva puta godišnje, u proljeće i jesen, a ponekad smućkaju i neki novi, iz čista mira, kada im proradi inspiracija. Listu opisuju kao balansiranje između kompleksnijih koktela toplih aroma i svježih koktela, a pitali smo ih i koje bismo nove koktele obavezno trebali probati.

"Nova koktel-lista ima osam novih koktela i teško je izdvojiti nekoliko najboljih. Treba probati sve, ali moji osobni favorit je Pear Pressure koji je kombinacija El Jimador tequile, kruške, vanilije i bučinog ulja. Također, čini mi se da se Mr. Pistacchio, kombinacija blenda rumova, pistacije i badema postavlja kao favorit gostiju“, kaže nam Dominik Bečvardi, nagrađivani barmen i beverage manager te dodaje kako ljeti bolje idu svježa, lakša pića izraženih kiselina, a zimi prevladavaju toplije arome poput orašastih plodova, čokolade, vanilije...

Na stvaranju koktel-liste sudjeluje cijela ekipa iz Peachesa, a nakon što se osmisle pića kreće isprobavanje, brainstormanje i dotjerivanje. Primjerice, Dominik inspiraciju za koktele traži u kuhinji, u omiljenim jelima i sastojcima koje pretvara u "tekuće specijalitete". A zahvaljujući tome što čitav tim funkcionira kao dobro uigran bend, karta pića je zanimljiva i raznolika. Pitali smo ih i kakvi su trendovi na svjetskoj sceni i jesu li slatki i kremasti kokteli kakvi su se nekoć pili stvar prošlosti.

"Svjetski trendovi u miksologiji se okreću manipulaciji sastojaka u smjeru pojednostavljenja finalnog proizvoda. Cilj je dobiti izgledom jednostavni koktel s jednostavnom dekoracijom koji ima širok aromatski spektar i pruža posebno iskustvo. Kremasti kokteli lagano prelaze u drugi plan većinom zbog njihove težine. U Peachesu ovaj tip koktela u većinom ne radimo s iznimkom zimskih koktel-lista. Prošle zime osmislili smo dva kremasta koktela jer su nam bili zabavni, a pokazalo se da su zabavni i gostima 😊", kaže Dominik.

Zanimalo nas je i moramo li potrošiti hrpu vremena i novaca da bismo kod kuće mogli napraviti pristojan koktel te koje su to česte pogreške kada se odlučimo smućkati piće.

"Naravno da nisu potrebni skupi sastojci 😊, ali potrebno ih je dobro izbalansirati. Ako stavimo previše slatkih sastojka ili, s druge strane, previše alkohola, to nije dobro", kaže Dominik i savjetuje da se ljeti kod kuće možemo odlučiti na jednostavne mikseve - od raznih spritzeva do kombinacija s raznovrsnim sodama i tonicima koji pružaju različite okuse.

Paloma je jedan od koktela koji bi svatko mogao napraviti kod kuće. Sastoji se od tequile, svježeg soka limete i sode od crvenog grejpa. Svi se sastojci mogu pronaći u obližnjem supermarketu, priprema je brza a koktel je odličan za ljetne mjesece“, predlaže Dominik, a po dodatnu inspiraciju svratite u Peaches, gdje pitke ideje rastu u izobilju.

Jedi koliko možeš: Novosadski restoran u kojem doručak košta samo 4, a ručak 8 eura Novosadski restoran Barrique - 4 Novosadski restoran Barrique - 7 Novosadski restoran Barrique - 6 +4 Novosadski restoran Barrique - 5

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju