Maslac i kadulja klasična su kombinacija koja pruža slast jelima od riže i tjestenine, kao i njokima. Umak od smeđeg maslaca dobiva se nježnim zagrijavanjem u tavi dok voda ne ispari, a maslac počinje poprimati smeđu boju i primamljivu aromu.
Želite li zakomplicirati umak, dodati mu možete i muškatni oraščić, crni papar i naribani parmezan pa poslužiti s njokima. Dodajete li umak od kadulje i maslaca u rižoto, umiješajte ga na samome kraju kuhanja.
Sastojci za umak od smeđeg maslaca i kadulje:
- 115 g maslaca (8 žlica)
- 15 malih svježih listova kadulje
- sol
Priprema:
- Izrežite maslac na osam komada. Stavite ga u srednju tavu svijetle boje na srednje jaku vatru. Povremeno okrenite tavu kako bi se maslac ravnomjerno pržio.
- Kada se maslac otopi, počet će se pjeniti. Nastavite kuhati povremeno okrećući tavu dok se boja maslaca ne promijeni iz žute u zlatnosmeđu, a na kraju u boju prženih lješnjaka, što će trajati oko osam minuta.
- U međuvremenu, ako su listovi kadulje vlažni, osušite ih papirnatim ručnikom. Dodajte listove kadulje u tavu i kuhajte dok ne postanu hrskavi, što će potrajati nekoliko sekundi.
- Smjesu odmah prebacite u zdjelu otpornu na toplinu. Ostavite da se malo ohladi, zatim probajte i prema ukusu posolite. Prelijte preko kuhane tjestenine ili njoka.
Kad nemate puno toga u hladnjaku: 7 finih jela za svaki dan ovoga tjedna +1