Ukusna jela mogu se napraviti od ograničenog broja namirnica – od osnovnih stvari koje većina ljudi ima u svojem hladnjaku i/ili smočnici. Dokaz je i ovaj tjedni jelovnik.
Riža i svježi kupus bit će baza vrlo ukusnog stir frya za koji vam ne treba puno novca ni vremena. Tjestenina i tuna iz konzerve, pak, temelj su prefinog složenca koji je stvoren za petak.
Od jaja i nešto sira možete ispeći slane tortice pune bjelančevina koje možete poslužiti kao samostalno jelo, prilog ili međuobrok u kojem možete uživati tijekom cijelog tjedna.
Piletina piccata (Foto: Shutterstock)
U subotu se zasladite sa sočnim, ali vrlo jednostavnim kolačem od jogurta, a ne zaboravite i ovoga tjedna pojesti nešto "na žlicu" i pripremite ukusno varivo od slanutka ili pak gulaš od krumpira i kobasica.
Nastavite čitati tekst i pronađite sedam recepata – po jedan za svaki dan ovoga tjedna koji možete pripremiti od svakodnevnih sastojaka iz smočnice i hladnjaka.
Ponedjeljak, 14. 10. – Varivo od slanutka
Dobara je popularno vegetarijansko varivo iz regije Biskra u Alžiru. Ono se radi od svakodnevnih sastojaka koji se mogu naći u većini alžirskih smočnica. Bazu variva čine izvori bjelančevina biljnog porijekla poput slanutka, a koji se sljubljuju s nekoliko različitih začina.
Varivo od slanutka Dobara (Foto: Shutterstock)
Utorak, 15. 10. – Slane tortice od jaja i sira
Pomiješajte jaja, sir i nešto začina, prelijte ih u prethodno namašćeni kalup za muffine i ispecite prefine slane tortice koje možete jesti od doručka od večere. Recept možete prilagoditi stanju svojeg hladnjaka i dodati nešto povrća i/ili suhomesnatih proizvoda po želji.
Srijeda, 16. 10. – Riža s kupusom
Ovo mediteransko jelo nadahnuto je grčkim lahanorizom, a podrazumijeva spoj kuhane riže i pirjanog slatkog kupusa. Riječ je o cjenovno prihvatljivim namirnicama koje se mogu naći u većini hrvatskih domaćinstava.
Da biste riži dali dodatnu dubinu okusa, skuhajte je na pilećem temeljcu – ako ste vegan ili vegetarijanac poslužiti se možete i onim povrtnim.
Kolač od jogurta (Foto: Shutterstock)
Četvrtak, 17. 10. – Gulaš od krumpira i kobasica
Austrijski gulaš od krumpira nekad su spremali samo najsiromašniji jer se pripremao od krumpira i luka. Kobasice su "došle" kasnije i tako oplemenile okus jela i povisili njegovu zasitnost i kalorijsku vrijednost.
Petak, 18. 10. – Tjestenina s tunom i sirom
Američka kuhinja prepuna je složenaca – riječ je o zasitnim jelima koja mogu nahraniti veći broj ljudi u relativno kratkom vremenu.
Kremasti složenac od tjestenine i tune jedan je od takvih recepata. Tjestenina se prvo skuha, pomiješa s umakom na bazi sira i tunom iz konzerve, a potom zapeče u pećnici.
Složenac od tune, tjestenine i sira (Foto: Shutterstock)
Subota, 19. 10. – Kolač od jogurta
Francuski kolač od jogurta toliko je jednostavan da je jedan od najčešćih recepata početnika u kuhinji. Recept ne traži puno suđa, a sastojke vjerojatno već i imate kod kuće.
Nedjelja, 20. 10. – Piletina alla piccata
Za nedjeljni ručak pripremit ćemo piletinu alla piccata. Meso se najprije stanji nožem i istuče batom, uvalja u brašno, a potom prži. Slast mu, pak, daje umak od kapara i limuna. Dobar tek!
7 finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja možete napraviti za 20-ak minuta bez puno suđa +2