Soda bikarbona nezaobilazan je sastojak u većini hrvatskih domaćinstva, a pomaže u svemu, od čišćenja preko rješavanja probavnih tegoba do kuhanja i pečenja hrane. Povrh svega,  cjenovno je prihvatljiva – kutijica od 40 grama stoji tek oko pet kuna.

Soda bikarbona jedna je od onih namirnica koja se nikada ne kvari, ali s vremenom gubi svoja svojstva. Ako ju želite upotrijebiti u kuhanju, a niste sigurni je li još uvijek „dobra“, napravite sljedeći test: četvrtinu čajne žličice sode bikarbone pomiješajte s četvrtinom čajne žličice octa i malo vruće vode. Ako se smjesa odmah počne pjeniti – spremna je za korištenje. Ako u smjesi nema pjene, nabavite novu sodu bikarbonu.

Palačinke Hrana i piće Meke, lake i pahuljaste: 5 trikova za savršene palačinke

1. Diže tijesto
Soda bikarbona izvrsna je zamjena za kvasac ili prašak za pecivo. Stavlja se u dizana ili prhka tijesta u pripremi kolača ili čak kruha.

2. Omekšava mahunarke

Prije kuhanja suhog graha ili slanutka potrebno je mahunarke namakati u vodi preko noći, a potom kuhati na štednjaku i po nekoliko sati. Ako želite skratiti i olakšati taj proces, u vodu za namakanje odnosno kuhanje stavite pola čajne žličice sode bikarbone.

3. Zadržava boju povrća
Kod kuhanja povrće često izgubi svoju izražajnu boju. Ako ju želite zadržati, dodajte u vodu malo sode bikarbone.

Slika nije dostupna Hrana i piće Trik s kojim će i kuhani poriluk imati okus po pečenom mesu s roštilja

4. Ubrzava karamelizaciju luka
Dodajte četvrtinu čajne žličice sode bikarbone na oko pola kilograma narezanog luka koji planirate karamelizirati. Iznenadit ćete se kad luk počinje dobivati lijepu smeđu boju već nakon nekoliko minuta. Za usporedbu, luk se obično karamelizira na laganoj temperaturi oko 45 minuta do sat vremena.

5. Daje hrskavost kozicama

Prije termičke obrade kozice stavite u slanu vodu s prstohvatom sode bikarbone. Sol će pomoći da morski plod ostane sočan tijekom pečenja, a soda bikarbona dat će mu hrskavu teksturu.

Slika nije dostupna Hrana i piće Trik od par kuna za brže smrzavanje i odmrzavanje hrane u zamrzivaču

6. Smanjuje kiselost rajčice
Koliko ste puta upotrijebili rajčice iz konzerve za pripremu juha i umaka, a potom potrošili brdo šećera kako biste neutralizirali kiselost proizvoda? Kiselost umaka od rajčice može se neutralizirati i sa samo četvrt čajne žličice sode bikarbone.

7. Poboljšava čokoladnu glazuru
Ako želite imati lijepu, tečnu čokoladnu glazuru za kolače koja neće „puknuti“ nakon stvrdnjavanja, u nju stavite prstohvat sode bikarbone.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju