Želite li meke, lagane i pahuljaste palačinke, u smjesu dodajte prstohvat sode bikarbone zbog koje će se napraviti sitni mjehurići zraka. Sa sodom bikarbonom nemojte pretjerivati kako ne bi pokvarila strukturu i okus, a možete je i zamijeniti praškom za pecivo.

Sumnjate li da je sodi bikarboni izašao rok trajanja to možete provjeriti tako da stavite četvrtinu žličice u šalicu i dodate 2 žlice octa. Ne pojave li se mjehurići, sodi bikarboni je izašao rok trajanja.

Prašak za pecivo testirajte tako da žličicu praha prelijete trećinom vruće vode, a pojave li se mjehurići – slobodno ga možete koristiti.

Pjenjača umjesto miksera

U strahu od grudica tijesto za palačinke se često miksa unedogled, i to na prevelikoj brzini. Ne želite li da budu gumene kuhari savjetuju da budete nježni i koristite pjenjaču.

Mineralna i jaja  

Neke domaćice flafaste palačinke postižu dodavanjem mineralne vode. Na dvije trećine mlijeka dodaje se trećina mineralne vode. Također, jaja nemojte stavljati cijela odjednom, nego najprije bjelanjak odvojite od žumanjka. Prije pripreme ih ostavite vani dovoljno dugo da se zagriju na sobnu temperaturu.  

Odabir brašna

Oko odabira brašna također se lome koplja jer svaka domaćica ima svoj „iskušani recept“. No s kombinacijom oštrog i glatkog brašna ne možete pogriješiti. Pomiješajte ih u u omjeru 50:50.

Ispeci pa uživaj

Bez strpljenja nema mekih palačinki. Stoga je najbolji savjet ispeći sve pa tek onda omogućiti pristup mekom brdašcu. Želite li da ostanu tople možete ih stavljati na pladanj kojim poklopite lonac vruće vode pa poklopite i palačinke.

Znate li zašto biste trebali staviti sol u kavu? +0 Kava

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju