Riža na mlijeku, koja mnoge podsjeća na školske dane, u Francuskoj se tijekom pandemije vratila na stolove. Trend su oživjeli vrhunski chefovi vrativši se jelima iz djetinjstva kako bi vratili uspomenu na bezbrižnost i pružili utjehu u nesigurnim vremenima.

Osim riže na mlijeku recepti koji su ponovno postali popularni u Francuskoj su oni za palačinke, kolač od jogurta i kekse s maslacem – madeleines, a fotografije i recepte za ta skromna jela na društvenim mrežama dijelili su i vrhunsku chefovi, bez obzira na Michelinove zvjezdice u njihovim CV-jevima.

Pariški chef Stéphane Jégo iz restorana Chez L’Ami Jean uspio je od svoje riže na mlijeku napraviti jedno od najpopularnijih jela na meniju.

"Čak i da želim, ne mogu je maknuti s jelovnika. Ludo je, ljudi me zaustavljaju na cesti i ispituju o tom jelu. Meni to vrijedi više od zvijezda na nebu jer sam dotaknuo ljude svojom hranom", rekao je chef.

Tijekom francuske karantene Stéphane je skuhao 200 litara riže na mlijeku za gladne Parižane, a oni su je revno odnosili i uživali kod kuće.

Za svoj specijalitet chef najprije zagrije vaniliju u mlijeku, zatim dodaje rižu kratkog zrna koju kuha 40 minuta na laganoj vatri. Kad je riža dovoljno mekana dodaje šećer i kuha još 15 minuta. Nakon što se riža ohladi, chef umiješa tučeno vrhnje te posipa jelo karamelom s orašastim plodovima. Bez obzira na veličinu porcije, Parižani se ne mogu zasititi tog jela koje vraća osmijeh na lice. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju