Unutar povijesne vile Tončić u Slavićevoj ulici u Splitu otvoren je novi restoran – Mokosh – koji je ime dobio po zaboravljenoj staroslavenskoj boginji prirode, zaštitnici žena, domaćinstva i obitelji. Inspiracija za naziv proizlazi iz prirodne oaze koja okružuje vilu te povezanosti dekorativnih elemenata otkrivenih u kući i vrtu s povijesnim etnografskim uzorcima.

Osobitu čar vili Tončić daje njen poznati perivoj, koji se posjetitelju otkriva čim stupi iza zidina koje ga dijele od vreve grada. Raskošan i pomalo divlji mediteranski vrt upotpunjen je prepoznatljivom fontanom, koja nježno žubori stvarajući osobitu, umirujuću atmosferu, dok prirodna hladovina i prostranstvo perivoja s puno skrovitih mjesta stvaraju opuštajuću oazu u kojoj se tako lako prepustiti uživanju.

Restoran Mokosh u vili Tončić u Splitu - 5 Restoran Mokosh u vili Tončić u Splitu - 5 (Foto: PR / Duško Vlaović)

U središtu secesijskog perivoja smjestila se vila, koja u novom poglavlju svoje priče posjetiteljima otkriva neke kutke koji su donedavno bili skriveni od očiju javnosti. Ulaz vodi kroz svijetlu verandu u stilu zimskog vrta do glavnog salona i dviju simetrično
smještenih soba s mnoštvom dekorativnih detalja.

Tijekom preuređenja, provedenog uz duboko poštovanje prema Tončićevu naslijeđu u suradnji s arhitekticom Katjom Stubnyom i dizajnerskim studiom 502, zadržani su postojeći strogi geometrijski i prostorni odnosi, a selektivnom upotrebom materijala i intervencijama u unutrašnjem uređenju naglašen je osjećaj prostornosti i fluidnosti.

U skladu s tim posebnim ambijentom osmišljena je gastronomska ponuda koju je kreirao Alberto Garcia Perez. U impresivnom životopisu tog španjolskog chefa ističe se rad u restoranima s tri Michelinove zvjezdice i na nekoliko svjetskih kontinenata.

Restoran Mokosh u vili Tončić u Splitu - 7 Restoran Mokosh u vili Tončić u Splitu - 7 (Foto: PR / Duško Vlaović)

Njegova kulinarska filozofija temelji se na jednostavnosti, sezonalnosti namirnica i njihovoj kvaliteti. Ne čudi, stoga, što ponuda Mokosha slavi sezonsko povrće i voće, lokalno ulovljenu ribu i plodove mora te druge slične sastojke.

Restoran Mokosh prilagođava svoju ponudu dobu dana – za doručak ovdje možete pojesti jaja, francuski tost, sendviče i slatka peciva pa gastronomsko uživanje nastaviti s nizom kreativnih tapasa, tarte flambeom, svježe pripremljenom tjesteninom, rižotima ili čak ribom ispečenom u kori od soli i divljeg bilja.

Ponudu restorana pronađite na internetskim stranicama Mokosha.

(Ne)otkriveni dragulj Gorskog kotara: Obiteljski restoran u kojem se iznenađujuće dobro jede Restoran Eva u Lokvama - 5 Restoran Eva u Lokvama - 7 Restoran Eva u Lokvama - 4 +6 Restoran Eva u Lokvama - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju