Restoran je obiteljski. Vlasnik Ivan Badurina naslijedio je posao od oca, koji je restoran pokrenuo još 1986. godine. Tradicionalni riblji restoran danas još uvijek zadržava jela koja su na meniju bila i prije gotovo 40 godina.

''Puno je stalnih gostiju koji su dolazili s roditeljima pa sad ta djeca dolaze sa svojom djecom. Uvijek se zažele toga, ne želimo izbrisati dio povijesti našeg restorana i sam naš moto spoj je tradicije i kreativnosti. I ta stara jela uvijek će ostati, neće nikada nestati iz menija'', priča nam Badurina.

No ipak je prije nekoliko godina došao trenutak za inovacije. U restoran je došao novi chef kuhinje, Aleksandar Grubić, koji je s nama podijelio sve o svojoj strasti za hranom.

Restoran Badi Restoran Badi (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

''Strast za kuhanjem u meni je od djetinjstva. Iz ugostiteljske sam obitelji. Mislim da danas u kuhanju imam puno ideja i mašte. Gotovo svaki dan radim nešto novo i isprobavam nešto drukčije. Ponekad mi nešto i ne uspije, ali pratim kako gosti reagiraju na koju hranu i to mi je glavna smjernica.''

Chef restorana rođen je na moru i jelovnik bez ribe njemu je nezamisliv. Temelji se na sirovoj ribi, svježim kvarnerskim škampima i ribi koju ribari kočama love u okolici Umaga i Novigrada.

Danas gosti, govori vlasnik, prvenstveno traže da se ne servira klasično, na primjer riba na tanjuru. To se nekada tako radilo. Također, proširile su se potrebe ljudi u odabiru vina. Prije se tražilo crno i bijelo, a danas je potrebno imati pjenušce, šampanjce, razna vina i važno je širiti enoponudu.

Za suradnju koju ima sa svojim chefom Aleksandrom ima samo riječi hvale. Djeluju partnerski i zajedno pronalaze sredinu, ali ostavlja mu dovoljno prostora za kreativnost.

''Koristim puno boja na tanjuru. Ne volim da su monotoni i jednostavni. Na kraju krajeva, gost prvo jede očima, a zatim ustima. Naravno, najvažniji mi je okus jela, ali tanjur mora biti zanimljiv kako bi sve skupa bilo zaokružena priča'', priča nam chef Aleksandar.

Osim klasičnog dijela jelovnika, u ponudi restorana Badi su i degustacijski sljedovi od pet ili sedam jela. Za nas je chef pripremio jela čija je zanimljiva priprema jednako oduševila kao i okusi koje je odlučio spojiti u jedno.

Carpaccio od kozica

Restoran Badi Restoran Badi (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Punjen kremom od sira i bazilike, carpaccio od kozica upotpunjen je majonezom od bazilike, emulzijom od agruma, a poslužen s umakom od brokule s uljem od vlasca. U postupku je poštovan zero waste princip pa je iskorišten baš svaki dio brokule. Jedan dio za kremu, jedan za prah, jedan za krekere. U ovoj je kuhinji cilj iskoristiti što veći dio namirnice koji se može iskoristiti.

Pašta s tatarskim od tune

Restoran Badi Restoran Badi (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Zanimljiva kulinarska kreacija napravljena je od špageta s umakom na bazi crvene paprike i šalše, a upotpunjena tatarskim od tune sa sezamom, uljem od sezama i umakom od soje.

Za raznovrsnost i dostupnost namirnica oslanjaju se i na METRO. Veliki asortiman omogućuje im da u restoranu nikada ne nedostaje ništa. U METRO-u uzimaju i voće i povrće, ali i ono što rijetko koriste, poput guščje jetre. Ako je nema, zaposlenici iz METRO-a nabave je i dostave restoranu.

Priznanja su dokaz da se trud i znanje uvijek isplate

Inovativni jelovnik, konstantni trud i ulaganje rezultirali su i brojnim priznanjima, od kojih je najistaknutiji ulazak u Michelinov vodič. Naravno, svjesni su da takvo priznanje daje težinu i da takvo priznanje moraju opravdati.

''Znači da si svojim radom i žrtvovanjem za ovaj posao nešto postigao. Odmah ti je drago, drago ti je zbog vlasnika restorana koji ima velika očekivanja od tebe, to si ispunio i jednostavno si sretan s time što pružaš gostima'', zaključio je Aleksandar.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Metro po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju