Zgnječeni krumpiri kulinarski su hit već neko vrijeme. Termički se obrađuju dvaput – prvo se kuhaju u vodi, a potom se zgnječe i peku u pećnici kako bi ostali mekani iznutra i hrskavi izvana.

Ovaj recept za hrskave krumpire inspiriran je okusima francuske juhe od luka. Peku se prekriveni s naribanim sirom gruyereom te karameliziranim lukom, a mogu predstavljati izvrsno predjelo ili prilog mesnim jelima.

Iako se u receptu mogu koristiti veći krumpiri narezani na četvrtine ili šestine, nabolje rezultate dobit ćete ako upotrijebite manje krumpire u kori.

Ako na raspolaganju nemate gruyere, poslužiti se možete i drugim vrstama sira poput ementalera, raclettea ili jarlsberga.

Sastojci za zgnječene krumpire:

  • 900 g manjih krumpira s korom
  • 100 g naribanog sira gruyere
  • 4 žlice ulja
  • 2 žlice maslaca
  • 2 luka
  • 2 žlice nasjeckanog vlasca
  • sol i papar po želji

Priprema zgnječenih krumpira:

  1. Dobro operite krumpire. Stavite ih kuhati u lonac s vodom oko 10 do 15 minuta dok ne omekšaju. Ocijedite ih od vode, posušite papirnatim ručnikom i prebacite u veću zdjelu. Pomiješajte krumpire s dvije žlice ulja. Posolite i popaprite.
  2. Prebacite krumpir na lim za pečenje. Svaki krumpir zgnječite dnom čaše ili šalice. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva oko 20 do 25 minuta. Na pola pečenja preokrenite krumpir.
  3. Na tavi zagrijte dvije žlice maslaca i dvije žlice ulja te prepirjajte luk nasjeckan na trakice. Posolite ga. Pirjajte luk dok ne omekša oko 5 do 7 minuta. Smanjite temperaturu i pirjajte luk dok se ne postane smeđ i karameliziran – između 20 i 35 minuta. Po potrebi možete dodati i malo vode.
  4. Pečeni krumpir pospite karameliziranim lukom i naribanim sirom. Vratite u pećnicu na koju minutu dok se sir ne rastopi.
  5. Poslužite s nasjeckanim vlascem. Dobar tek!

Blagdanski prilog koji osvaja: Recept za karamelizirani krumpir koji Islanđani obožavaju Kozice s karameliziranim krumpirom Kozice s karameliziranim krumpirom Kozice s karameliziranim krumpirom +6 Kozice s karameliziranim krumpirom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju