Slatki krumpir ili batat je sve češća namirnica na hrvatskim tanjurima. Ovaj slastan i sladak plod iz porodice Convolvulaceae obiluje vitaminima, mineralima i drugim važnim nutrijentima, a može s pripremiti na razne načine.

Od njega se najčešće rade juhe, variva, pirei, pomfrit ili se cijeli ispeče u pećnici, a potom dodaje kao prilog slatkim i slanim jelima.

Slatki krumpir batat - 7 Hrana i piće Slasni krumpir koji jača imunitet i "odbija bolesti"

Iako nalikuje klasičnom krumpiru, ne bi se trebao pripremati na isti način. Točnije, trebalo bi se izbjegavati pretjerano ubadanje batata prije nego što ga stavite u pećnicu na pečenje.

Ako se peku u komadu, krumpiri se obično izbodu vilicom ili nožem po površini ploda kako bi se ubrzala njihova termička obrada, ali i smanjila šansa da eksplodiraju u pećnici.

Štapići od batata Hrana i piće Hrskavi, mirisni i sočni: Pečeni štapići od batata koje je nemoguće prestati grickati

Kada istu stvar učinite batatu, tijekom pečenja gube vlagu i šećere pa će mu okus biti manje sočan, sladak i kremast. Da biste uživali u punom okusu batata, najbolje ga je ispeći u pećnici na 220 Celzijevih stupnjeva oko sat vremena bez ikakvih drugih intervencija.

Oprez!
Batat se neće raspasti ako ga ne izbodete nožem ili vilicom prije pečenja u klasičnoj pećnici. No, to svakako trebate učiniti ako ga planirate termički obraditi u mikrovalnoj pećnici.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju