Rolice od blitve punjene krumpirom njemački su specijalitet, a umak od rajčice i sira im daje talijanski štih.
Naginjete li više na mediteransku stranu, u smjesu dodajte i začinsko bilje poput majčine dušice ili origana, a izvrsno će se slagati i kopar. Najbolje je od svega što na sastojke za ovakav ručak nećete potrošiti previše novca, a okus je fantastičan.
Sastojci za rolice od blitve:
- 750 g voštanog krumpira
- 500 g blitve
- 1 luk
- 2 žlice ulja
- 1 režanj češnjaka
- 400 g pelata rajčice
- 30 g maslaca
- 100 ml mlijeka
- 1 jaje
- 100 g sira
- sol, papar
- muškatni oraščić
Priprema rolica od blitve:
- Krumpir operite i kuhajte poklopljenog u posoljenoj vodi na srednje jakoj vatri oko 25 minuta. U međuvremenu zakuhajte dosta vode u velikom loncu i dodajte sol. Blitvu operite, odstranite peteljke i debele dijelove, pazeći da listovi ostanu u jednom komadu. Listove u serijama blanširajte po 2 minute u kipućoj slanoj vodi, isperite hladnom vodom i ocijedite.
- Procijedite krumpire i ostavite ih da se ohlade. Ogulite i narežite luk. U manjem loncu zagrijte ulje i na njemu popržite luk. Ogulite i protisnite češnjak pa dodajte luku, zajedno s rajčicama. Neka umak nepoklopljeno kuha oko 5 minuta na srednjoj vatri pa začinite solju i paprom.
- Krumpir ogulite, naribajte ili protisnite kroz sito za pire. Umiješajte maslac, mlijeko i jaje te začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Zagrijte pećnicu na 180°C. Naribajte sir.
- Na prednju polovicu svakog lista blitve stavite 2-3 žlice krumpirove smjese i zarolajte s prednje strane. Nastavite dok ne potrošite sve listove i nadjev. U ravnu vatrostalnu posudu ulijte umak od rajčice, stavite rolice, pospite naribanim sirom i pecite oko 20 minuta.