Sendvič sa slatkim i sočnim karameliziranim lukom i sirom Gruyère, koji je savršen za otapanje i zato je često osnova fonduea, bio bi odličan i "sirov", ali kada još s vanjske strane kruha namažete maslac i sve skupa prepržite, nastaje rajsko savršenstvo i sočna utjeha, ovisno o tome što vam u tom trenutku treba.

A trenutak može biti doručak, ručak, večera ili sve između njih. Okusi nisu nagomilani – osim sira i luka, i naravno maslaca, tu je tek malo senfa i kiselih krastavaca, a tekstura je zahvaljujući prženom kruhu i rastopljenom siru vrlo zabavna.

Sastojci za tost s karameliziranim lukom i rastopljenim sirom:

  • 3 žlice omekšalog maslaca
  • 1 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 1 veliki luk, prepolovljen i narezan na tanke ploške
  • sol
  • papar
  • 8 kriški kruha od cjelovitih žitarica
  • senf
  • 220 g sira Gruyère, tanko narezanog
  • 2 kisela krastavca, tanko narezana po dužini

Priprema tosta s karameliziranim lukom i rastopljenim sirom:

  1. U dubokoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje i 1 žlicu maslaca. Dodajte luk, poklopite i kuhajte oko 5 minuta (promiješajte tek jednom ili dvaput za to vrijeme). Onda otklopite i nastavite kuhati, povremeno miješajući, dok luk ne omekša i ne počne se karamelizirati, oko 35 minuta. Dodajte malo vode ili temeljca u po potrebi, kako luk ne bi zagorio. Karamelizirani luk posolite i popaprite.
  2. Zagrijte čistu plitku tavu.
  3. Kruh premažite s preostale 2 žlice maslaca spojite po dvije kriške, obje maslacem prema unutra (donju ćete na kraju staviti na vrh sendviča). Otvorenu krišku kruha premažite tankim slojem senfa, dodajte luk, sir i kisele krastavce. Uzmite donju krišku kruha, praznu stranu namažite tankim slojem senfa i poklopite sendvič tako da je strana s maslacem okrenuta prema van. Ponovite sa svim sastojcima.
  4. Pecite sendviče na laganoj vatri s obje strane dok se kruh lijepo ne isprži (možete ga malo stisnuti lopaticom da bolje prione uz tavu), a sir potpuno ne otopi, oko 10 minuta.
  5. Izvadite iz tave, prepolovite i poslužite vruće.

7 eura za pola kilograma: Sjemenke koje čine čuda za zdravlje Sjemenke konoplje možete dodati i na salatu Konopljine sjemenke možete dodati na tost s avokadom Konopljine sjemenke sjajno se slažu i sa smoothiejima +0 Konopljine sjemenke
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju