Oljuštene konopljine sjemenke odličan su izvor bjelančevina - u 100 grama sjemenki nalazi se čak 30 grama proteina.
Obiluju i omega-3 i omega-6 masnim kiselinama biljnog porijekla. Upravo zato važan su dio veganske i vegetarijanske prehrane. No na svoj ih jelovnik u posljednje vrijeme uvrštavaju i svi oni koji se žele zdravije hraniti.
U samo jednoj žlici sjemenki konoplje nalazi se oko pedeset kalorija. Uz to sadrže i dosta prehrambenih vlakana koja poboljšavaju probavu, vitamin A, kalcij, magnezij, kalij i fosfor.
Iako se potječu od biljke Cannabis sativa kao i marihuana, sadrže manje od 1 posto psihoaktivne tvari tetrahidrokanabinol (THC), pa se od njih ne možete "napušiti".
Industrijska konoplja uzgaja se zbog proizvodnje ulja, sjemenki i brašna, koji imaju pozitivno djelovanje na ljudsko zdravlje.
Konopljine sjemenke sjajno se slažu i sa smoothiejima (Foto: Getty Images)
Sjemenke konoplje:
- osnažuju imunitet
- smanjuju upalne procese u tijelu
- smanjuju razine krvnog tlaka
- smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti
- poboljšavaju probavu
- poboljšavaju izgled kože
- smanjuju svrbež kože uzrokovan problemima poput ekcema.
Kako ih konzumirati?
Sjemenke konoplje imaju lagan orašast okus koji se lijepo sljubljuje u slanim i slatkim jelima. Dodati ih možete bilo kojem jelu – od voćnih smoothieja i jogurta do zobenih kaša.
Konopljine sjemenke možete dodati na tost s avokadom (Foto: Shutterstock)
Dodajte ih na tost od avokada ili bilo koji drugi sendvič. Upotrijebiti ih možete umjesto parmezana te ih stavite na omiljeno jelo s tjesteninom. Od njih možete napraviti čak i zdravi maslac, poput onog od kikirikija, sjemenki suncokreta ili badema.
Oljuštene konopljine sjemenke nisu jeftin proizvod. Na hrvatskom tržištu prodaju se najčešće u pakiranju od pola kilograma, za što treba izdvojiti od 7 do 10 eura, ovisno o mjestu na kojem ga kupujete.