S vremenom su napravljene i različite varijacije na temu tiramisua, a u ljetno vrijeme najpopularnije su one osvježavajuće kombinacije sa šumskim voćem.
Želite li si dodatno olakšati posao, napraviti tiramisu u čaši te tako zajamčite da se slastica neće raspasti prilikom konzumacije.
Ovaj recept možete složiti s bilo kojom vrstom šumskog voća. Mi smo se odlučili za kiselkaste maline koje igraju sjajan kontrast slatkoj kremi.
Sastojci za dvije veće čaše:
150 g malina
140 ml vrhnja za šlag
120 g šećera
85 ml vode
50 ml sira mascarpone
4-6 piškota
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
1. Na štednjaku zagrijte vodu s 35 grama šećera. Kuhajte na laganoj temperaturi dok se šećer ne otopi do kraja.
2. Uklonite šećerni sirup sa štednjaka pa u njega ubacite polovicu svježih malina.
3. Mikserom istucite vrhnje za šlag zajedno s preostalim šećerom i ekstraktom vanilije.
4. U šlag dodajte mascarpone i sve lagano promiješajte.
5. Ocijedite maline od šećernog sirupa.
6. U aromatizirani šećerni sirup kratko namočite komadiće piškota.
7. Tako pripremljene piškote prebacite na dno čaše.
8. Ukrasite piškote s kremom na bazi mascarponea.
9. Preko kreme stavite omekšale maline. Raspodijelite omekšale maline na dvije čaše.
10. Preko malina ponovo stavite kremu. Ukrasite s preostalim svježim malinama. Po želji sve zajedno možete posipati s malo šećera u prahu. Dobar tek!