U veganskoj i vegetarijanskoj kuhinji tempeh je jedna od omiljenih namirnica. Taj fermentirani proizvod od kuhane soje ima obilje proteina, dobre masti i vlakna a ne sadrži previše kalorija. Svestrani tempeh odličan je u umacima, varivima, kao i dodatak tjestenini ili sendvičima.

Ne volite li gorkastu notu tempeha dovoljno ga je kratko kuhati na pari, a potrudite li se malo oko marinade, lako se pretvara u senzaciju okusa. Volite li azijsku kuhinju, isprobajte tempeh u kombinaciji sa sojinim umakom i mirisnim začinima.

Sastojci za teriyaki tempeh:

1 pakiranje tempeha
1 žlica maslinova ulja

Marinada:

3 žlice povrtnog temeljca
1 žlica sojinog umaka
½ žličice češnjaka u prahu
¼ žličice luka u prahu

Umak teriyaki:

4 žlice umaka od soje
1 žličica sezamovog ili maslinovog ulja
1 žlica meda
1 žličica srirache ili ljutog umaka po izboru
1 žličica rižinog vina ili jabučnog octa
½ žličice češnjaka u prahu
½ žličice škrobnog brašna
Dekoracija:
sjemenke sezama
mladi luk

Priprema:

1. Narežite tempeh pa ga kuhajte na pari 10 minuta. Pomiješajte sastojke za marinadu i dobro izmiješajte.

2. Tempeh stavite u posudu i prelijte marinadom. Marinirajte najmanje 20 minuta.

3. Ulijte ulje u tavu i kad se zagrije pecite tempeh 3-5 minuta sa svake strane dok ne postane hrskav.

4. Pomiješajte sastojke za umak u velikoj zdjeli pa dodajte tempeh. Zatim izvadite tempeh iz umaka i vratite ga u tavu pa pržite oko 30 sekundi sa svake strane da se karamelizira. Ugasite vatru i ulijte preostali umak. Ostavite oko minute da se umak malo zgusne. Poslužite i pospite sa sjemenkama sezama i sjeckanim mladim lukom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju