Svilenkasti karamel i čokoladni ganache s pokojim zrncem soli koje će istaknuti okus tarta neki su od razloga zašto je slastica koju potpisuje gastrostručnjakinja Amanda Hesser toliko popularan.

Sastojci za tart od čokolade i karamela:

Tijesto:

  • 115 g maslaca
  • 70 g šećera u prahu
  • 25 g kakaa
  • 1 žumanjak
  • 3/4 žličice ekstrakta vanilije
  • 170 g brašna

Karamel:

  • 400 g šećera
  • 120 ml vode
  • 85 g kukuruznog sirupa
  • 115 g maslaca
  • 170 g vrhnja za šlag bez šećera 
  • 2 žlice creme fraichea
  • 1 prstohvat soli

Glazura:

  • 100 g tamne čokolade (70 to 85 % kakaa)
  • 170 g vrhnja za šlag bez šećera 
  • cvijet soli za posipavanje

Priprema tarta od čokolade i karamela:

  1. U zdjeli električnog miksera pomiješajte maslac na sobnoj temperaturi, šećer i kakao. Miksajte dok ne postane glatko. Dodajte žumanjak i vaniliju pa izmiksajte dok se ne sjedine.
  2. Prosijte brašno u smjesu za tijesto. Miksajte na maloj brzini dok se ne sjedini. Utisnite tijesto na dno i prema gore kalupa za tart od 25 cm. (Možete koristiti i nešto manji, ali će kora biti deblja i karameli će možda trebati više vremena da se stegne).
  3. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Obložite tart folijom i napunite suhim grahom, rižom ili utezima za pite da tijesto ne naraste. Pecite 15 minuta. Maknite foliju i utege pa pecite dok se tijesto ne osuši i stegne, još 10 do 15 minuta. Prebacite ga na rešetku da se ohladi.
  4. Pripremite karamel. U velikom loncu zakuhajte šećer, vodu i kukuruzni sirup. Povremeno miješajte ili okrećite lonac dok smjesa ne dobije srednje jantarnu boju, oko 12 minuta. Maknite s vatre. Karamela će se nastaviti kuhati i potamniti. Pažljivo, ali brzo pjenjačom umiješajte maslac, vrhnje, creme fraiche i sol dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte vrući karamel na tart i ostavite da se ohladi i stegne, najmanje 1 sat.
  5. Pripremite čokoladnu glazuru. Stavite sjeckanu čokoladu u posudu. U malom loncu zakuhajte vrhnje. Vruće vrhnje prelijte preko čokolade i miješajte dok se čokolada ne otopi i smjesa postane glatka. Prelijte glazuru preko kolača pa stavite u hladnjak dok se tart ne stegne, najmanje jedan sat. Pospite s nekoliko granula cvijeta soli. Držite u hladnjaku do posluživanja.

Jeste li znali? Odličan razlog zbog kojeg Šveđani petkom navečer ne izlaze iz kuće Varivo Švedska čokoladna torta kladdkaka Lussekatter +4 Švedske mesne okruglice  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju