Kolači od riže česti su na sjeveru Italije gdje su se pripremali od srednjega vijeka. Uglavnom je svima zajedničko da se riža se polako kuha u mlijeku i začinima, pa se onda zapeče u pećnici.
Postoji puno verzija kolača i torti kojima je osnova riža, a talijanska torta od riže s aromom naranče jednostavno nas je oborila s nogu. Jednostavna, ukusna, zdrava i zasitna, ova torta savršena je kao "nešto slatko" poslije ručka ili kao međuobrok, a možete je jesti i za doručak.
Za pripremu će vam trebati oko 20 minuta, a za pečenje još sat vremena.
Sastojci za talijansku tortu od riže s aromom naranče:
- 1,7 l mlijeka
- 1 mahuna vanilije
- ½ limuna, samo kora, veći komadi
- 200 g šećera
- 300 g riže arborio
- 5 jaja, odvojeni bjelanjak i žumanjak
- 50 ml likera od naranče
- 40 g grožđica, po želji
- 1 naranča, samo korica, naribana, plus za posluživanje
- šećer u prahu, za posluživanje
Priprema talijanske torte od riže s aromom naranče:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjava. Kalup za torte promjera 24 centimatra s odvojivim dnom namastite i obložite papirom za pečenje.
- Mlijeko, mahunu vanilije, komadiće limunove kore i šećer stavite u veliki lonac i zakuhajte. Dodajte rižu i kuhajte na laganoj do srednje jakoj vatri oko 20-25 minuta, dok riža ne postane al dente i ne upije mlijeko, ali mora biti kremasta. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Izvadite limunovu koru.
- U jednoj zdjeli pjenasto umutite žumanjke i liker.
- U drugoj zdjeli napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka.
- U ohlađenu rižu dodajte smjesu od žumanjaka, a zatim umiješajte snijeg od bjelanjaka, pa grožđice i narančinu koricu. Izlijte u pripremljeni kalup i pecite u pećnici 1 sat.
- Poslužite toplo ili hladno, posuto s malo dodatne narančine korice za kraj.
Njezino veličanstvo - riža! Poznata svjetska jela koja će vas raspametiti +1