Kolači od riže česti su na sjeveru Italije gdje su se pripremali od srednjega vijeka. Uglavnom je svima zajedničko da se riža se polako kuha u mlijeku i začinima, pa se onda zapeče u pećnici.

Postoji puno verzija kolača i torti kojima je osnova riža, a talijanska torta od riže s aromom naranče jednostavno nas je oborila s nogu. Jednostavna, ukusna, zdrava i zasitna, ova torta savršena je kao "nešto slatko" poslije ručka ili kao međuobrok, a možete je jesti i za doručak.

Za pripremu će vam trebati oko 20 minuta, a za pečenje još sat vremena.

Sastojci za talijansku tortu od riže s aromom naranče:

  • 1,7 l mlijeka
  • 1 mahuna vanilije
  • ½ limuna, samo kora, veći komadi
  • 200 g šećera
  • 300 g riže arborio 
  • 5 jaja, odvojeni bjelanjak i žumanjak
  • 50 ml likera od naranče
  • 40 g grožđica, po želji
  • 1 naranča, samo korica, naribana, plus za posluživanje
  • šećer u prahu, za posluživanje

Priprema talijanske torte od riže s aromom naranče:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjava. Kalup za torte promjera 24 centimatra s odvojivim dnom namastite i obložite papirom za pečenje.
  2. Mlijeko, mahunu vanilije, komadiće limunove kore i šećer stavite u veliki lonac i zakuhajte. Dodajte rižu i kuhajte na laganoj do srednje jakoj vatri oko 20-25 minuta, dok riža ne postane al dente i ne upije mlijeko, ali mora biti kremasta. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Izvadite limunovu koru.
  3. U jednoj zdjeli pjenasto umutite žumanjke i liker.
  4. U drugoj zdjeli napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka.
  5. U ohlađenu rižu dodajte smjesu od žumanjaka, a zatim umiješajte snijeg od bjelanjaka, pa grožđice i narančinu koricu. Izlijte u pripremljeni kalup i pecite u pećnici 1 sat.
  6. Poslužite toplo ili hladno, posuto s malo dodatne narančine korice za kraj.

Njezino veličanstvo - riža! Poznata svjetska jela koja će vas raspametiti Jela od riže - 4 Jela od riže - 1 Jela od riže - 2 +1 Jela od riže - 3

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju