Taco je tradicionalno meksičko jelo koje obuhvaća tvrde ili meke tortilje punjenje sočnim mesom, sirom i povrćem s neizbježnom salsom – umakom na bazi rajčice. U Meksiku postoje razne verzije salse, a mi vam donosimo recept za najlaganiju verziju po imenu Pico de gallo.
Taco je jelo koje se vrlo lako prilagođava različitim ukusima, a sjajna je ideja za proslave i druženje s prijateljima u ljetnim mjesecima. Najbolje je pripremiti sve sastojke odvojeno, pa onda pustiti ukućane i goste da sami slože svoj idealan taco.
Evo što vam je potrebno:
Sastojci za mljeveno meso:
450 grama mljevene junetine
1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
1 čajna žličica kumina u prahu
½ čajne žličice češnjaka u prahu
½ čajne žličice čili praha
sol i papar po želji
malo biljnog ulja
Sastojci za Pico de gallo:
250 grama cherry rajčica
½ manjeg luka
½ limete
svježi listići korijandera
sol i papar po želji
Za ostatak tacoa:
kukuruzne ili pšenične tortilje
naribani sir
komadići avokada
svježi korijander
svježa zelena salata
kukuruz iz konzerve
Priprema:
1. Napravite laganu salsu par sati ili čak dan prije pripreme ovog jela. Što je salsa dulje u hladnjaku to će imati bolji okus.
2. Narežite cherry rajčice na polovice ili četvrtine. Luk nasjeckajte na sitne komade zajedno s korijanderom. Iscijedite sok pola limete, pa sve zajedno pomiješajte, začinite i stavite u hladnjak.
3. Na tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepržite mljevenu junetinu dok ne dobije tamnosmeđu boju.
4. Junetinu začinite s mljevenom paprikom, kuminom, češnjakom u prahu, čilijem, soli i paprom i pirajajte sve dok meso ne bude termički obrađeno do kraja.
5. Prebacite meso u zdjelu za posluživanje, a na tavi zagrijte tortilje.
6. Narežite zelenu salatu na trakice, naribajte sir i narežite avokado na manje komade. Sve sastojke stavite na stol i od pripremljenih sastojaka složite u zagrijanoj tortilji svoj najdraži taco.
7. Ako ne jedete meso umjesto mljevene junetine u taco možete staviti i zapečeni grah ili neke biljne alternative mesu. Poigrajte se omiljenim okusima i teksturama. Dobar tek!