Odvede li vas put na Menorcu, prilikom istraživanja njihove gurmanske ponude obratite pozornost na njihova „jela na žlicu“. Na tom je balearskom otoku najpoznatija caldereta, odnosno gusta juha od jastoga koja je ime dobila po zemljanoj posudi u kojoj se kuha. Gustoću joj daje kruh koji služi kao podloga za meso rakova i povrće.

Među stanovnicima Menorce ova je juha jako popularna, a kuha se u posebnim prilikama. Umjesto jastoga kuha se i sa školjkama. Oliaigua je pak nešto skromnija, ali također iznimno ukusna. Kruh je također jedan od ključnih sastojaka, a slast joj daju raznoliko povrće i smokve, bilo u svježem obliku ili kao pekmez. Najčešće se na popisu sastojaka za oliaiguau nađu rajčice, luk, zelena paprika i češnjak. Među različitim varijantama te juhe je i ona s kupusom ili pak mlijekom, jajima i šparogama.

Sastojci za španjolsku juhu od kupusa:

  • 8 kriški kruha
  • ½ poriluka
  • 1 manja glavica luka
  • 1 manja glavice kupusa (ili pola velike)
  • 1 zelena paprika
  • 200 g pelata
  • 3 češnja češnjaka nasjeckana
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • sol, papar, mljevena ljuta paprika (prema želji)

Priprema španjolske juhe od kupusa:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija. Stavite kruh na lim za pečenje i premažite ga maslinovim uljem pa ga tostirajte u pećnici, okrećući jednom, dok ne porumeni s obje strane, oko 12 minuta.
  2. U dubljoj tavi zagrijte ulje i popržite nasjeckani, luk, a zatim dodajte narezani poriluk i zelenu papriku. Kad malo omekšaju dodajte češnjak i zatim rajčice pa kuhajte još nekoliko minuta, Zatim dodajte, peršin i nasjeckani kupus. Začinite solju i paprom te mljevenom paprikom prema želji, prelijte vodom i pirjajte dok povrće ne omekša, oko 30 minuta.
  3. Stavite sloj prepečenog kruha u veliku posudu (najbolje glinenu). Dodajte sloj kuhanog povrća. Pokrijte drugim slojem kruha, zatim povrćem dok sve ne potrošite. Prelijte svu tekućinu da prekrije kruh i povrće.
  4. Pokrijte posudu i ostavite 15 minuta, dok se tekućina ne upije pa poslužite.

Slasno i gotovo u trenu: Recept za jednostavni namaz od pršuta koji je teško prestati jesti Namaz od pršuta - 5 Namaz od pršuta - 3 Namaz od pršuta - 7 +12 Namaz od pršuta - 13

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju