Cezarova salata omiljeno je jelo u brojnim dijelovima svijeta. Riječ je zelenoj salati posluženoj s prepečenim komadima kruha, jajima i inćunima te začinjenoj s limunovim sokom, senfom, maslinovim uljem, paprom, češnjakom i parmezanom.

Ime je dobila prema svojem „izumitelju“ – talijanskom imigrantu Ceasaru Cardiniju koji ju je osmislio prije stotinjak godina u svojem restoranu Ceasar u Tijuani u Meksiku.

Opojna kombinacija sastojaka koja se nalazi u Cezarovoj salati ne prestaje inspirirati kulinarske znalce.

U međuvremenu su kreirana nova jela koja okusom podsjećaju na Cezarovu salatu – poput ovih špageta, a koji se rade od sastojaka koje možete spremiti u smočnicu ili hladnjak i upotrijebiti kad god to zaželite.

Zapečeni špageti s mljevenim mesom i tri vrste sira Hrana i piće S mljevenim mesom i tri vrste sira: Recept za zapečene špagete iz pećnice

Sastojci za špagete s Cezarovim umakom:

  • 500 g sušnih špageta
  • 120 grama parmezana
  • 100 g fileta inćuna iz konzerve
  • 60 g senfa Dijon
  • 60 ml limunova soka
  • 30 g Panko krušnih mrvica
  • 6-8 češnja češnjaka
  • 3 žlice maslaca
  • 2 žlice maslinova ulja
  • sol i papar po želji

Makaronia me Kima Hrana i piće Specijalitet pun okusa! Recept za grčki "bolognese" sa špagetima

Priprema špageta s Cezarovim umakom:

  1. Naribajte parmezan i pomiješajte ga sa senfom, limunovim sokom, solju i paprom.
  2. Skuhajte špagete al dente u vrućoj posoljenoj vodi. Sačuvajte nešto vode u kojoj se tjestenina kuhala za umak.
  3. Rastopite na tavi jednu žlicu maslaca pa na njemu prepecite Panko krušne mrvice. Pržite ih oko dvije minute i izvadite ih sa strane.
  4. Obrišite papirnatim ručnikom tavu u kojoj ste pržili mrvice, pa na njoj rastopite preostale dvije žlice maslaca. Pomiješajte rastopljeni maslac s maslinovim uljem i na njemu prepirjajte ocijeđene filete inćuna. Pirjajte oko dvije do tri minute dok se ne počnu „raspadati“.
  5. Dodajte u tavu i sitno nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno oko jedne minute.
  6. Podlijte češnjak sa smjesom na bazi parmezana i senfa te nešto vode u kojoj se kuhala tjestenina.
  7. Dodajte i kuhanu tjesteninu, dobro promiješajte i sve zajedno kuhajte još oko dvije do tri minute dok se umak ne zgusne i zalijepi za tjesteninu.
  8. Isprobajte jelo i dodatno posolite i popaprite ako je potrebno.
  9. Podijelite porcije i poslužite s tostiranim krušnim mrvicama te dodatnim parmezanom po želji. Dobar tek!

9 jela koja treba probati u Rimu: Carbonara je tek početak priče... Špageti alla carbonara Saltimbocca alla romana Hrana u Rimu - 2 +3 Maritozzo

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju