Cezarova salata omiljeno je jelo u brojnim dijelovima svijeta. Riječ je zelenoj salati posluženoj s prepečenim komadima kruha, jajima i inćunima te začinjenoj s limunovim sokom, senfom, maslinovim uljem, paprom, češnjakom i parmezanom.
Ime je dobila prema svojem „izumitelju“ – talijanskom imigrantu Ceasaru Cardiniju koji ju je osmislio prije stotinjak godina u svojem restoranu Ceasar u Tijuani u Meksiku.
Opojna kombinacija sastojaka koja se nalazi u Cezarovoj salati ne prestaje inspirirati kulinarske znalce.
U međuvremenu su kreirana nova jela koja okusom podsjećaju na Cezarovu salatu – poput ovih špageta, a koji se rade od sastojaka koje možete spremiti u smočnicu ili hladnjak i upotrijebiti kad god to zaželite.
Sastojci za špagete s Cezarovim umakom:
- 500 g sušnih špageta
- 120 grama parmezana
- 100 g fileta inćuna iz konzerve
- 60 g senfa Dijon
- 60 ml limunova soka
- 30 g Panko krušnih mrvica
- 6-8 češnja češnjaka
- 3 žlice maslaca
- 2 žlice maslinova ulja
- sol i papar po želji
Priprema špageta s Cezarovim umakom:
- Naribajte parmezan i pomiješajte ga sa senfom, limunovim sokom, solju i paprom.
- Skuhajte špagete al dente u vrućoj posoljenoj vodi. Sačuvajte nešto vode u kojoj se tjestenina kuhala za umak.
- Rastopite na tavi jednu žlicu maslaca pa na njemu prepecite Panko krušne mrvice. Pržite ih oko dvije minute i izvadite ih sa strane.
- Obrišite papirnatim ručnikom tavu u kojoj ste pržili mrvice, pa na njoj rastopite preostale dvije žlice maslaca. Pomiješajte rastopljeni maslac s maslinovim uljem i na njemu prepirjajte ocijeđene filete inćuna. Pirjajte oko dvije do tri minute dok se ne počnu „raspadati“.
- Dodajte u tavu i sitno nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno oko jedne minute.
- Podlijte češnjak sa smjesom na bazi parmezana i senfa te nešto vode u kojoj se kuhala tjestenina.
- Dodajte i kuhanu tjesteninu, dobro promiješajte i sve zajedno kuhajte još oko dvije do tri minute dok se umak ne zgusne i zalijepi za tjesteninu.
- Isprobajte jelo i dodatno posolite i popaprite ako je potrebno.
- Podijelite porcije i poslužite s tostiranim krušnim mrvicama te dodatnim parmezanom po želji. Dobar tek!