Napeta kao ekspres-lonac, serija The Bear Christophera Storera oduševila je gledatelje, a recept koji je lajtmotiv showa postao je jedan od najguglanijih ove godine.

U seriji Jeremy Allen White igra chefa koji pokušava održati na životu restoran protiv svih izgleda, a zbog dobre glume i radnje hvale je i oni koji inače ne navijaju za gastronomsku tematiku.

Recept za špagete u mirisnom umaku od rajčica koji se provlači iz epizode u epizodu (nećemo spojlati) nije kompliciran i ne traži puno sastojaka, a u nastavku donosimo dovoljnu količinu da nahranite manje društvo.

Sastojci za špagete s rajčicama:

  • 450 g špageta
  • 120 ml maslinova ulja
  • 10 češnjeva češnjaka
  • 1 šaka svježeg bosiljka
  • 1,50 kg rajčica iz limenke San Marzano 
  • sol i papar
  • svježi bosiljak ili peršin

Priprema špageta s rajčicama:

  1. Skuhajte tjesteninu u velikom loncu s posoljenom vodom, ali ne do kraja. Pustite je da ostane tvrda. Sačuvajte otprilike šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina, ocijedite tjesteninu i stavite je sa strane.
  2. U međuvremenu pomiješajte ulje, cijeli oguljeni češnjak i bosiljak u malom loncu. Pustite da provrije i lagano kuhajte dvije do tri minute, dok bosiljak ne uvene. Izvadite bosiljak i ostavite ga sa strane. Kuhajte češnjak dok blago ne porumeni. Maknite ga s vatre i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  3. Dodajte rajčice, češnjak, bosiljak i dvije žlice ulja iz mješavine s češnjakom u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte je tavu, zagrijte, posolite i popaprite te pustite da provrije. Smanjite vatru i kuhajte 10 minuta da se zgusne.
  4. Odvojite dvije šalice umaka (spremite za neko drugo jelo), a u ostatak dodajte nasjeckano začinsko bilje i začinite po ukusu. Po potrebi dodajte još soli. Dodajte djelomično kuhane špagete i promiješajte da se dobro oblože umakom. Kuhajte dok tjestenina ne bude al dente. Ako vam se umak čini pregust, dodajte malo vode koju ste sačuvali od kuhanja tjestenine. Kušajte i po potrebi dodajte još soli. Prema želji poslužite uz naribani parmezan

Savjet: U nešto drukčijoj varijanti ovo jelo možete napraviti i tako da češnjaku dodate malo pahuljica čilija, a polovicu luka popržite prerezanom stranom prema dolje na maslacu dok ne dobije boju. Ulijte umak i izvadite ga prije dodavanja špageta. 

5 činjenica koje morate znati o kuhanju s rajčicama iz konzerve ili tube Mala količina koncentrata rajčice može poboljšati okus umaka, variva i gulaša Konzervirane rajčice odličan su izbor za pripremu gulaša, variva i umaka Cijele rajčice iz konzerve dobar su izbor za umake +0 Rajčice iz konzerve

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju