Svježi krastavci poslužuju se kao osvježavajući i hrskavi element uz razna jela, a posebno ona dobro začinjena. Sjajno se slažu s umacima na bazi jogurta, a predstavljat će i odličnu namirnicu za salatu koju možete poslužiti s tek malo soli i papra.
No ako želite unaprijediti okus svježih krastavaca – marinirajte ih s ekstraktom limuna. Riječ je o sastojku koji se češće koristi u pripremi kolača i torti. No, ima snažan limunast okus koji će se sjajno sljubiti s krastavcima.
Imajte na umu da ekstrakt limuna možete zamijeniti sa svježe iscijeđenim sokom ovog citrusnog voća, ali da nećete dobiti niti približno iste rezultate. Uspješnost salate i njegov sjajan osvježavajući okus počiva upravo na korištenju ekstrakta limuna.
Sastojci za salatu od krastavaca:
- 3 velika krastavca
- 150 ml octa
- 6 žlica bijelog šećera
- 1 čajna žličica ekstrakt limuna
- sol i papar po želji
Priprema salate od krastavaca:
- Krastavce dobro operite i narežite na manje komade. Ako želite možete i oguliti koru krastavca prije nego što ga narežete na manje komade.
- U posebnoj zdjeli pomiješajte ocat, šećer, ekstrakt limuna, sol i papar.
- Tekućinu prelijte preko krastavaca. Poklopite i stavite u hladnjak da se okusi sljube barem na dva sata, a idealno bi bilo preko noći.
- Salatu poslužite ohlađenu s jelom po želji. Dobar tek!