Mesni umak na bazi rajčica u talijanskim se kućanstvima može kuhati satima na laganoj temperaturi kako bi dobio savršenu teksturu i okus, a potom sljubio s tjesteninom.
No ako nemate puno vremena, ali želite uživati u finom umaku, možete se poslužiti i malim trikom – napravite ga od talijanskih kobasica od svinjetine.
Za razliku od mljevenog mesa, kobasice su već začinjene i daju umaku veliku količinu okusa bez potrebe za dugom termičkom obradom.
Upotrijebiti možete bilo koju vrstu kobasica koje imate pri ruci, no najbolje rezultate postići ćete s talijanskim kobasicama od grubo mljevene svinjetine i komorača koje se mogu kupiti u specijaliziranim trgovinama i na internetu.
Sastojci za ragu od svinjetine:
- 400 ml pelata iz konzerve
- 125 ml crvenog vina
- 6 talijanskih kobasica od svinjetine
- 2 žlice ulja
- 2 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica sjemenki komorača
- 1 grančica svježeg ružmarina
- 1 čajna žličica čili praha
- 1 čajna žlica balzamičnog octa
- 1 žlica šećera
- sol i papar po želji
- naribani parmezan za posluživanje
Priprema ragua od svinjetine:
- Zagrijte ulje u dubljoj tavi na umjerenoj temperaturi pa na njemu prepirjajte kobasice kojima ste odstranili omot (crijevo) i natrgali na sitne komade.
- Dodajte nasjeckani češnjak, sjemenke komorača, nasjeckani ružmarin i čili prah. Pirjajte sve zajedno oko pet minuta dok kobasice ne počnu dobivati smeđu boju.
- Pomiješajte vino s balzamičnim octom te tom tekućinom podlijte meso. Kuhajte oko jedne minute uz miješanje.
- Kuhinjskim škarama narežite pelate na manje komade i dodajte ih u tavu zajedno s umakom iz konzerve. Napunite konzervu od pelata do pola s vodom i dodajte je u umak.
- Dodajte šećer, sol i papar. Dobro promiješajte i pustite da se sve zajedno kuha 10-15 minuta dok se umak ne zgusne.
- Poslužite umak s kuhanim širokim rezancima i nešto naribanog parmezana. Dobar tek!
U tavi gotova za 10 minuta: Recept za španjolsku tortilju od krumpira i kobasice +12