Sombi je ime tradicionalnog pudinga od riže koje vuče korijene u Senegalu. Obično se radi od jednostavnih sastojaka poput riže, kokosova mlijeka, šećera i maslaca.

Sombi se tradicionalno poslužuje kao topao desert, no može se i ohladiti te servirati u toplijem dijelu godine sa svježim voćem po želji. Postoje i verzije s stvrdnutim karameliziranim šećerom na vrhu po uzoru na klasični crème brulée za koji vam i mi dajemo recept.

Za ovaj recept najbolje je koristiti rižu srednjeg zrna koja postaje savršeno mekana i kremasta, bez da se pretvori u neugledni pire. Imajte na umu da možete upotrijebiti i obično punomasno mlijeko u receptu iako će vam kokosovo dati finiji okus i kremastiju teksturu.

Slika nije dostupna Hrana i piće Recept za flafaste okruglice koje se mogu jesti u slanim i slatkim kombinacijama

Sastojci za sombi:

  • 750 ml vode
  • 400 ml kokosova mlijeka iz konzerve sa sobne temperature
  • 200 g riže srednjeg zrna
  • 100 g smeđeg šećera
  • 6 žlice maslaca
  • 4 žlice bijelog šećera
  • 1 mahuna vanilije
  • ½ čajne žličice cimeta u prahu
  • svježe voće za ukrašavanje i posluživanje

Slika nije dostupna Hrana i piće Mljac! Recept za sočni kolač od griza i kokosa

Priprema sombija:

  1. U loncu zagrijte 250 ml vode. Kada voda zavrije dodajte rižu, smanjite temperaturu na umjereno i poklopite lonac. Kuhajte rižu sedam minuta, odnosno dok riža ne „popije“ svu tekućinu. Stavite sa strane.
  2. U većem loncu otopite maslac na umjerenoj temperaturi i termički ga obrađujte dok ne dobije smeđu boju. U rastopljeni smeđi maslac dodajte smeđi šećer i sve zajedno miješajte drvenom kuhačom dok se šećer ne rastopi od kraja.
  3. Uklonite mješavinu maslaca i šećera sa štednjaka i dodajte u nju malo kokosova mlijeka. Dobro promiješajte, ulijte sve kokosovo mlijeko do kraja, ostatak vode i cimet u prahu. Vratite lonac na štednjak i pustite da tekućina zavrije.
  4. Potom smanjite temperaturu na umjereno, ubacite prepolovljenu mahunu vanilije zajedno s ostruganim sjemenkama. Ubacite i dopola skuhanu rižu i kuhajte sve zajedno bez poklopca oko 15 minuta, odnosno dok riža nije upila većinu tekućine.
  5. Povremeno pomiješajte da se riža ne zalijepi za dno lonca.
  6. Kada je riža kuhana do kraja, maknite je sa štednjaka. Izvadite mahunu vanilije iz lonca.
  7. Podijelite rižu na četiri manje posudice i pustite da se ohladi do kraja. Potom je stavite u hladnjak na barem dva sata ili preko noći.
  8. Prije nego što rižu planirate poslužiti, preko vrha svake posudice posipajte po jednu žlicu bijelog šećera i karamelizirajte ga uz pomoć kuhinjskog brenera.
  9. Ukrasite puding od riže s voćem po želji. Dobar tek!

Hrvati su ga obožavali: Skromno jelo iz osamdesetih koje je u Francuskoj postalo hit u top-restoranima +0 Riža

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju