Sombi je ime tradicionalnog pudinga od riže koje vuče korijene u Senegalu. Obično se radi od jednostavnih sastojaka poput riže, kokosova mlijeka, šećera i maslaca.
Sombi se tradicionalno poslužuje kao topao desert, no može se i ohladiti te servirati u toplijem dijelu godine sa svježim voćem po želji. Postoje i verzije s stvrdnutim karameliziranim šećerom na vrhu po uzoru na klasični crème brulée za koji vam i mi dajemo recept.
Za ovaj recept najbolje je koristiti rižu srednjeg zrna koja postaje savršeno mekana i kremasta, bez da se pretvori u neugledni pire. Imajte na umu da možete upotrijebiti i obično punomasno mlijeko u receptu iako će vam kokosovo dati finiji okus i kremastiju teksturu.
Sastojci za sombi:
- 750 ml vode
- 400 ml kokosova mlijeka iz konzerve sa sobne temperature
- 200 g riže srednjeg zrna
- 100 g smeđeg šećera
- 6 žlice maslaca
- 4 žlice bijelog šećera
- 1 mahuna vanilije
- ½ čajne žličice cimeta u prahu
- svježe voće za ukrašavanje i posluživanje
Priprema sombija:
- U loncu zagrijte 250 ml vode. Kada voda zavrije dodajte rižu, smanjite temperaturu na umjereno i poklopite lonac. Kuhajte rižu sedam minuta, odnosno dok riža ne „popije“ svu tekućinu. Stavite sa strane.
- U većem loncu otopite maslac na umjerenoj temperaturi i termički ga obrađujte dok ne dobije smeđu boju. U rastopljeni smeđi maslac dodajte smeđi šećer i sve zajedno miješajte drvenom kuhačom dok se šećer ne rastopi od kraja.
- Uklonite mješavinu maslaca i šećera sa štednjaka i dodajte u nju malo kokosova mlijeka. Dobro promiješajte, ulijte sve kokosovo mlijeko do kraja, ostatak vode i cimet u prahu. Vratite lonac na štednjak i pustite da tekućina zavrije.
- Potom smanjite temperaturu na umjereno, ubacite prepolovljenu mahunu vanilije zajedno s ostruganim sjemenkama. Ubacite i dopola skuhanu rižu i kuhajte sve zajedno bez poklopca oko 15 minuta, odnosno dok riža nije upila većinu tekućine.
- Povremeno pomiješajte da se riža ne zalijepi za dno lonca.
- Kada je riža kuhana do kraja, maknite je sa štednjaka. Izvadite mahunu vanilije iz lonca.
- Podijelite rižu na četiri manje posudice i pustite da se ohladi do kraja. Potom je stavite u hladnjak na barem dva sata ili preko noći.
- Prije nego što rižu planirate poslužiti, preko vrha svake posudice posipajte po jednu žlicu bijelog šećera i karamelizirajte ga uz pomoć kuhinjskog brenera.
- Ukrasite puding od riže s voćem po želji. Dobar tek!
Hrvati su ga obožavali: Skromno jelo iz osamdesetih koje je u Francuskoj postalo hit u top-restoranima +0