Okruglice od riže kuhane na pari specijalitet su na Filipinima, gdje se jedu kao slatki i slani zalogaji. Meki oblaci, dovoljno veliki da stanu u zalogaj poslužuju se kao predjelo ili dodatak glavnim jelima, poput juha i variva, a idealni su i za druženje uz omiljeni napitak. Puto se tradicionalno radi od rižinog tijesta koje fermentira preko noći, ali omiljen je i u brzinskim verzijama.

Loptasti oblik puto duguje kalupu, a za oblikovanje će poslužiti i onaj za male muffine. Puto ima brojna lica pa tako može biti običan ili s nadjevima od sira te mesa poput usitnjene svinjetine. Osim klasičnih bijelih kuglica pripremaju se i u zelenim, ljubičastim i žutim bojama, ovisno o sastojcima koji se koriste.

Sastojci za puto:

  • 1 bjelanjak
  • 120 ml vode
  • 120 ml kokosovog mlijeka
  • 110 g rižinog brašna
  • 6,5 g (2 žličice) praška za pecivo
  • 112 g šećera

Priprema:

  1. Zagrijte vodu u posudi za kuhanje na pari. U velikoj zdjeli umutite bjelanjke, vodu i kokosovo mlijeko dok se ne sjedine. Po mokrim sastojcima prosijte rižino brašno i prašak za pecivo. Pjenjačom pomiješajte sve sastojke pa dodajte šećer i promiješajte.
  2. Smjesu ulijte u kalupe za mini-muffine do otprilike ¾ visine. Stavite kalupe u posdu za kuhanje na pari i poklopite.
     
  3. Kuhajte na pari 8 minuta – smjesa treba biti čvrsta, ali pahuljasta. Ostavite puto u kalupima 30 sekundi da se ohladi prije nego ih izvadite pa poslužite.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju