Volite li baklavu, i druge deserte sa šećernim sirupom, mogla bi vam se svidjeti i basbousa, tradicionalni bliskoistočni kolač od griza i kokosa. U basbousi se tradicionalno uživa uz šalicu kave od kardamoma, ali poslužit će i šalica čaja ili mlijeka. U receptu se osim griza koristi i ghee, pročišćeni maslac koji predstavlja ukusnu zamjenu za ulje i druge masnoće. Osobit štih daje i tahini, pasta od sezama koja daje fini orašati štih.
Sastojci za basbousu:
1 2/3 šalice (300 g) griza
1/2 šalice gheeja
1 žlica meda
1/2 šalice (116 g) šećera
1/2 šalice (97 g) jogurta.
1/2 žlice (6 g) praška za peciva
1/2 šalice (45 g) ribanog kokosa
1/2 žlice tahinija
1 žlica gheeja za namastiti posudu
Za sirup:
1 šalica šećera
1 šalica vode
1 žličica soka od limuna
2 žlice meda
1/2 žličice ekstrakta vanilije
Bademi ili orasi za ukrašavanje (prema želji)
Priprema:
1. U dubokoj zdjeli pomiješajte griz, prašak za pecivo, šećer i kokos pa dobro promiješajte. Rastopite ghee u mikrovalnoj pećnici ili na štednjaku, a zatim otopite med u njemu. Dodajte ghee s medom u zdjelu suhih sastojaka i dobro promiješajte da se sjedini. Dodajte jogurt pa promiješajte.
2. Okruglu posudu za pečenje od 30 cm premažite tahinijem i gheejem pa ravnomjerno rasporedite smjesu za kolač. Na vrh prema želji ravnomjerno rasporedite bademe ili orahe.
3. Pecite u sredini pećnice dok rubovi ne počnu tamnjeti, oko 10 minuta. Zatim pomaknite kolač na višu razinu u pećnici pa ostavite da se peče oko 15 do 20 minuta.
4. U malom loncu na umjerenoj vatri pomiješajte sastojke za sirup i pustite da zavrije pa smanjite vatru i kuhajte 10 minuta. Prelijte kolač sirupom pa ga prekrijte folijom i vratite u isključenu pećnicu na 5-10 minuta.