Jednom kad probate vada pav, uvijek ćete mu se vraćati. Tako barem kažu oni koji su ga kušali na ulicama Mumbajia i ostatka Maharashtre. Radi se o sendvičima s popečcima od dobro začinjenog pirea od krumpira. Ono što oduševljava je raskoš tekstura i okusa.
Sastojci za okruglice od krumpira:
350 g krumpira
5 češnjeva češnjaka
1 ljuta papričica
½ žličice sjemenki gorušice
¼ žličice kurkume u prahu
1 do 2 žlice nasjeckanog lišća peršina
1 šalica brašna
⅛ žličice kurkume u prahu
1 prstohvat sode bikarbone
½ šalice vode ili dodajte prema potrebi
sol
ulje za prženje
Za posluživanje:
chutney, salsa, pesto ili neki drugi umak prema želji
peciva
salata prema želji
Priprema:
1. Skuhajte krumpir pa ga ogulite i zgnječite vilicom. Češnjak i ljutu papričicu zgnječite u pastu u mužaru. U tavi na malo ulja popržite gorušicu pa dodajte peršin i nakon nekoliko sekundi pastu od papričica i češnjaka te kurkumu. Nakon nekoliko sekundi prebacite smjesu u pire od krumpira i posolite.
2. Od smjese napravite okruglice pa ih stavite na stranu. Pomiješajte sastojke za tijesto miješajući i dodajući vode toliko da tekstura bude nešto gušća od onog za palačinke.
3. Zagrijte ulje za prženje u tavi. Okruglice umočite u smjesu da se dobro oblože. Pržite kratko pa okrenite nekoliko puta dok okruglice ne dobiju ravnomjernu boju sa svih strana. Izvadite ih na papirnate ručnike.
4. Peciva prepolovite i premažite umakom pa u svako stavite okruglicu od krumpira. Prema želji možete dodati i koji list salate.