Slane pogačice idealan su doručak koji možete pojesti kod kuće ili ponijeti sa sobom, a izvrsno pašu poslužene uz jogurt ili kisele krastavce.
Pogačice sa sirom i špekom
- 240 g brašna
- 1/2 žličice soli
- 14 g praška za pecivo
- 2 žličice šećera
- 60 g maslaca
- 120 g cheddar sira
- 20 g mladog luka (zeleni dio)
- 230 g špeka
- 200 g vrhnja za šlag bez šećera
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva. Špek narežite na kockice pa popržite na tavi. Odlijte masnoću, a špek stavite na upijajući papir. Sir krupno naribajte ili narežite na kockice. Zeleni dio mladog luka sitno nasjeckajte. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i šećer pa dodajte hladni maslac prstima dok smjesa ne postane neravnomjerno mrvičasta, a dio maslaca ostane u većim komadima. Umiješajte sir, mladi luk i slaninu.
- Odvojite dvije žlice vrhnja, a ostatak ulijte u smjesu, miješajući da se sjedini pa prebacite tijesto na dobro pobrašnjenu radnu površinu.
- Tijesto oblikujte u krug (disk) promjera oko 18 centimetara i debljine nešto manje od 2 cm. Prebacite ga u pripremljeni lim za pečenje pa izrežite na 8 komada koje malo raširite. Premažite vrhnjem pa pecite oko 22 minute, ili dok ne porumene. Izvadite ih i poslužite kada se malo ohlade.