Pinca, sirnica ili uskrsna pogača – bez obzira kako je nazvali, uskršnji blagdani u većini domova ne prolaze bez te aromatične tradicionalne slastice.
Za sve koji se po prvi put upuštaju u njezinu pripremu ili traže novi recept kojim će ovog Uskrsa očarati svoju obitelj i prijatelje, donosimo najbolji recept za pincu s potpisom poznatog chefa i člana MasterChef žirija, Stjepana Vukadina.
Sastojci:
- 250 ml mlijeka
- 150 g maslaca
- 400 g šećera
- 63 g svježeg kvasca
- 5 jaja
- 2 žumanjka
- 200 g kiselog vrhnja
- prstohvat soli
- pola vanilija štapića
- 2 naranče (naribana korica)
- 2 limuna (naribana korica)
- Ružin liker
- Prošek
- Rum
- Maraschino
- 1 kg glatkog brašna (još malo po potrebi)
Šećerni posip:
- 8 žlica šećera
Premaz:
- 1 jaje
Stjepan Vukadin (Foto: PR)
Priprema:
- Stjepan je započeo pripremu tijesta zagrijavanjem mlijeka i otapanjem maslaca u njemu, pri čemu smjesa mora biti topla. U velikoj zdjeli Kenwood uređaja izmiješao je šećer, izmrvljeni kvasac, otopljeni maslac u mlijeku, vaniliju, naribanu koricu naranče i limuna te mirise. U zasebnoj posudi pažljivo je smiksao jaja i kiselo vrhnje, a zatim ih dodao smjesi u Kenwood uređaju.
- Ključ izrade vrhunske sirnice leži u pažljivoj pripremi tijesta koje se temelji na kombinaciji ručnog i mehaničkog miješanja, kao što je to i Stjepan napravio. Izradom tijesta postupno se razvija gluten koji je zaslužan za rahlost i sočnost sirnice nakon pečenja. Stjepanu je stoga u ovom koraku od velike pomoći bio Kenwood Titanium Chef Patissier XL koji je polagano mijesio tijesto dok je Stjepan postepeno dodavao brašno preostalim sastojcima u zdjeli. Kada je dobio savršeno glatko tijesto, rukama ga je dodatno umijesio i ostavio da se diže na toplom mjestu, oko sat i pol, sve dok se nije udvostručilo u volumenu.
- „Po potrebi dodajte još brašna ako se tijesto lijepi za ruke. To ovisi o tome koliko ste dodali aroma i kolika su jaja. Ja osobno volim da mi se osjete arome i citrusi pa uvijek još dodam malo brašna”, ističe Stjepan.
- Nakon što je tijesto odstajalo, ponovno ga je rukama premijesio i oblikovao u tri/četiri loptice te ih pustio da odstoje još otprilike pola sata.
- „Trik koji uvijek upali je da tijesto prekrijete krpom i umotate u dekicu kako bi postiglo idealnu veličinu i teksturu prije pečenja”, napominje Stjepan.
- Dok tijesto "odmara", pripremite šećerni posip. Prvo, trebat će vam tri žlice šećera koje ćete otopiti na laganoj vatri. Kada se šećer otopi, dodajte preostali šećer i dobro promiješajte.
- Oblikovano tijesto zatim zarežite škarama kako biste dobili prepoznatljiv izgled sirnice koji podsjeća na cvijet, a potom premažite razmućenim jajem i pospite šećerom.
- Sirnicu pecite 30-35 minuta na 170 °C dok ne dobije zlatno smeđu boju. S obzirom na varijacije u pećnicama, prilagodite temperaturu i vrijeme pečenja prema jačini vaše pećnice. Ako je pećnica jača, zadnjih 10 minuta smanjite temperaturu na 150 °C i produžite pečenje za još nekoliko minuta.
- Stjepan napominje kako je izuzetno važno paziti da se sirnica ne presuši. U tome će vam pomoći trik s čačkalicom ili drvenim štapićem za ražnjiće - ako je štapić suh, to je znak da je sirnica gotova! Dobar tek!
Znate li zašto (i otkad) bojimo jaja? I kakve veze zec ima s Uskrsom... +1