Pečena zobena kaša iziskuje nešto dužu termičku obradu od klasičnog kuhanja, ali isplati se uložiti dodatni napor.
Ovaj recept možete pripremiti i unaprijed, te u njemu uživati nekoliko dana kroz tjedan.
Sastojci:
250 ml biljne zamjene za mlijeko
220 g oraha
200 g borovnica
180 g zobenih pahuljica
6 žlica vode
2 žlice lanenih sjemenki u prahu
2 čajne žličice cimeta u prahu
2 čajne žličice ekstrakta vanilije
1-2 žlice kokosova ulja
1 banana
1 žlica javorovog sirupa ili agavea
1 čajna žličica praška za pecivo
¼ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
prstohvat soli
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.
2. U maloj zdjelici pomiješajte dvije žlice mljevenog lana sa šest žlica vode kako biste napravili takozvano vegansko jaje. Stavite sa strane na pet minuta.
3. U velikoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, sitno nasjeckane orahe, cimet, prašak za pecivo, sol i muškatni oraščić.
4. U drugoj zdjeli vilicom usitnite zrelu bananu u kašu pa pomiješajte s biljnom zamjenom za mlijekom, javorovim sirupom, mješavinom na bazi lana, rastopljenim kokosovim uljem i ekstraktom vanilije.
5. Dio borovnica zdrobite vilicom i dodajte „vlažnim sastojcima“. Ostatak ostavite za kasnije.
6. Vlažne sastojke dodajte u mješavinu na bazi zobenih pahuljica i dobro promiješajte.
7. Dobivenu smjesu prebacite u prethodno namašćeni kockasti kalup. Na vrh smjese utisnite preostale borovnice.
8. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 35 do 45 minuta dok vrh ne dobije lijepu zlatno-žutu boju.
9. Ohladite prije rezanja i posluživanja. Dobar tek!
Savjet plus:
Ako ne volite kolače prepune hrskavih iznenađenja, zobene pahuljice i orahe možete usitniti u prah prije nego što ih pomiješate s ostalim sastojcima i stavite peći.