Pasta e fagioli ili pašta fažol talijanski je klasik koji smo rado usvojili u našim bilježnicama s receptima. To hranjivo jelo na žlicu držat će nas dovoljno dugo sitima i fino zagrijati – no poželite li nešto konkretnije, dodati mu možete meso, poput mljevene junetine i svinjetine, slanine i svježih kobasica.

Pokoji prstohvat ljutih začina također će dati fini štih, a kako bi jelo bilo kremastije, ne zaboravite obilje sira poput parmezana i nekog koji će se fino topiti i rastezati nakon što izvadite jelo iz pećnice. 

Pasta e fagioli al forno odlično je jelo i bez mesa ili samo uz dodatak slanine, a slobodno se poigrajte i drugim dodacima, poput češnjaka, poriluka ili ljutih papričica. 

Sastojci za pašta fažol iz pećnice:

350 g tjestenine
750 g pelata
700 g mljevenog mesa
150 g slanine
1 srednji luk
1 srednja mrkva, nasjeckana
150 g korijena celera
2 žlice paste od rajčice
1 žličica suhog origana
1/2 žličice soli
1/2 žličice suhog bosiljka
1/4 žličice čillija
1/2 svežnja peršina
1/4 žličice papra
220 g kuhanog graha
150 g parmezana
150 g topivog sira
 

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Skuhajte tjesteninu tako da bude još malo tvrda - al dente.

2. Ocijedite pelate i usitnite ih.

3. Popržite sjeckani luk pa dodajte sjeckanu slaninu, mrkvu i celer. Za otprilike 10 minuta dodajte mljeveno meso. Pržite desetak minuta na laganoj vatri pa dodajte pelate i pastu od rajčice i začine. Nakon što zavri, ostavite da se krčka desetak minuta.

4. Umiješajte grah, dio sjeckanog peršina i polovicu topivog sira. Umiješajte kuhanu tjesteninu. Prebacite u posudu za pečenje pa pospite preostalim sirom i parmezanom. Pecite poklopljeno 20 minuta pa pospite preostalim peršinom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju