Iako na prvi spomen orza većina pomisli na jelo s ječmom, ovdje se radi o orzu koji je vrsta tjestenine od durum pšenice koja izgleda poput velikog zrna riže. Može se dodavati različitim jelima – ubacivati u juhe i variva, raditi od nje tople i hladne salate ili miješati s raznovrsnim umacima te posluživati kao prilog uz ribu i meso.
Donosimo vam recept za kremastu orzo tjesteninu sa sirom i špinatom koja izgleda poput rižota, ali ima okus poput makarona sa sirom. Najbolje od svega? Ne treba vam puno namirnica niti vremena da biste pripremili ovo ukusno jelo.
Sastojci:
500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
500 ml punomasnog mlijeka
400 grama orzo tjestenine
90 grama naribanog parmezana
50 grama svježih listića špinata
1 manji luk
2-3 češnja češnjaka
sol i papar po želji
biljno ulje
Priprema:
1. U velikom loncu zagrijte malo ulja, pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk dok ne omekša. Za to će vam biti potrebno par minuta.
2. U lonac potom ubacite sitno nasjeckani češnjak i sušenu orzo tjesteninu, promiješajte i tostirajte je oko jedne minute.
3. Tjesteninu podlijte mlijekom i povrtnim temeljcem. Kada tekućina zavrije smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno kuha oko desetak minuta odnosno dok se orzo ne skuha al dente, a umak ne reducira.
4. Pred kraj kuhanja umiješajte svježe listiće špinata i naribani parmezan. Miješajte dok povrće ne povene, a sir se ne rastopi. Posolite i popaprite po želji.
5. Poslužite uz pečeno meso i sezonsku salatu po želji. Dobar tek!