Franzbrötchen je njemačka verzija klasičnih rolica s cimetom koja potječe iz Hamburga. Ne samo da lijepo miriši i ima fin okus već se i priprema od svakodnevnih sastojaka koje većina ljudi ima u svojoj smočnici i hladnjaku.
Slatko tijesto nadjeva se smjesom na bazi maslaca, šećera i cimeta te reže na poseban način, što Franzbrötchenu daje unikatan izgled. Popularan je izbor za doručak, desert ili međuobrok uz kavu ili čaj.
Sastojci za tijesto:
- 240 g brašna
- 125 ml mlijeka
- 60 g maslaca
- 2 žlice šećera
- 1,5 čajna žličica suhog kvasca
- 1 jaje
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Sastojci za nadjev:
- 100 g šećera
- 80 g omekšanog maslaca
- 1-2 žlice cimeta u prahu
Sastojci za premazivanje:
- 1 jaje
Priprema njemačkih rolica sa cimetom:
- U lončiću zagrijte mlijeko i maslac na laganoj temperaturi dok se maslac ne rastopi. Smjesa bi trebala biti topla, ali ne i vruća. Prebacite smjesu u veću zdjelu i umiješajte u nju suhi kvasac.
- Dodajte jaje, ekstrakt vanilije i sol i dobro sve zajedno pomiješajte mikserom.
- Postepeno dodajte brašno uz stalno miksanje dok ne dobijete kuglu tijesta. Tijesto bi trebalo biti ljepljivo, ali ne i vlažno. Ako je previše vlažno, dodajte još malo brašna.
- Tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da odstoji na toplom mjestu oko pola sata do sat vremena.
- U međuvremenu u mikseru napravite smjesu za rolice od šećera, omekšanog maslaca i cimeta. Stavite smjesu sa strane.
- Kada se tijesto diglo, prebacite ga na ravnu površinu s nešto brašna i razvaljajte ga na debljinu od oko pola centimetra.
- Ravnomjerno premažite nadjev preko tijesta cijelom površinom uz pomoć žlice ili špatule. Budite nježni da slučajno ne napravite rupu u tijestu.
- Pažljivo zarolajte tijesto.
- Narežite tijesto na trapeze debljine oko 2,5 centimetara. Položite komade tijesta na lim za pečenje.
- Krajem drvene kuhače pritisnite tijesto po sredini sve do dna. Ovo će Franzbrötchenu dati unikatni oblik. Pustite da tijesto odmori još dvadeset minuta.
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Izmućkajte jaje. Premažite smjesu preko površine pripremljenih rolica.
- Stavite peći Franzbrötchen u zagrijanu pećnicu oko 15 minuta, odnosno dok se ne ispeku do kraja.
- Pustite da se ohlade malo prije posluživanja. Dobar tek!
Neobična kombinacija koja pali: Recept za jednostavne čokoladne kuglice od slanutka +0