Franzbrötchen je njemačka verzija klasičnih rolica s cimetom koja potječe iz Hamburga. Ne samo da lijepo miriši i ima fin okus već se i priprema od svakodnevnih sastojaka koje većina ljudi ima u svojoj smočnici i hladnjaku.

Slatko tijesto nadjeva se smjesom na bazi maslaca, šećera i cimeta te reže na poseban način, što Franzbrötchenu daje unikatan izgled. Popularan je izbor za doručak, desert ili međuobrok uz kavu ili čaj.

Sastojci za tijesto:

  • 240 g brašna
  • 125 ml mlijeka
  • 60 g maslaca
  • 2 žlice šećera
  • 1,5 čajna žličica suhog kvasca
  • 1 jaje
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Rugelach Hrana i piće Palimo pećnicu: Recept za sočnu poljsku roladu od oraha i pekmeza

Sastojci za nadjev:

  • 100 g šećera
  • 80 g omekšanog maslaca
  • 1-2 žlice cimeta u prahu

Sastojci za premazivanje:

  • 1 jaje

Priprema njemačkih rolica sa cimetom:

  1. U lončiću zagrijte mlijeko i maslac na laganoj temperaturi dok se maslac ne rastopi. Smjesa bi trebala biti topla, ali ne i vruća. Prebacite smjesu u veću zdjelu i umiješajte u nju suhi kvasac.
  2. Dodajte jaje, ekstrakt vanilije i sol i dobro sve zajedno pomiješajte mikserom.
  3. Postepeno dodajte brašno uz stalno miksanje dok ne dobijete kuglu tijesta. Tijesto bi trebalo biti ljepljivo, ali ne i vlažno. Ako je previše vlažno, dodajte još malo brašna.
  4. Tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da odstoji na toplom mjestu oko pola sata do sat vremena.
  5. U međuvremenu u mikseru napravite smjesu za rolice od šećera, omekšanog maslaca i cimeta. Stavite smjesu sa strane.
  6. Kada se tijesto diglo, prebacite ga na ravnu površinu s nešto brašna i razvaljajte ga na debljinu od oko pola centimetra.
  7. Ravnomjerno premažite nadjev preko tijesta cijelom površinom uz pomoć žlice ili špatule. Budite nježni da slučajno ne napravite rupu u tijestu.
  8. Pažljivo zarolajte tijesto.
  9. Narežite tijesto na trapeze debljine oko 2,5 centimetara. Položite komade tijesta na lim za pečenje.
  10. Krajem drvene kuhače pritisnite tijesto po sredini sve do dna. Ovo će Franzbrötchenu dati unikatni oblik. Pustite da tijesto odmori još dvadeset minuta.
  11. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  12. Izmućkajte jaje. Premažite smjesu preko površine pripremljenih rolica.
  13. Stavite peći Franzbrötchen u zagrijanu pećnicu oko 15 minuta, odnosno dok se ne ispeku do kraja.
  14. Pustite da se ohlade malo prije posluživanja. Dobar tek!

Neobična kombinacija koja pali: Recept za jednostavne čokoladne kuglice od slanutka Slanutak Slanutak - 3 Slanutak - 2 +0 Slanutak - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju