Rugelach je omiljen u Poljskoj, obožavaju ga u Izraelu, a peku ga i Židovi diljem svijeta. Taj slatkiš dolazi pripremljen u dva oblika: kao rolada ili poput kroasana, a o tome uvelike ovisi i nadjev koji se koristi. Tekuće punjenje koje bi lako moglo iscuriti bolje je sačuvati za pripremu rolade, a primjerice gusti čokoladni namazi izvrsno će se snaći i u kroasan-verziji.

Za nadjev se koriste i grožđice, orasi, cimet sa šećerom, marcipan, mak ili najrazličitiji džemovi. Moderni chefovi pripremaju i slane verzije s piletinom ili lososom. Rugelach je doista svestran kad je riječ o raznolikosti recepata pa tako neki nalažu da se za tijesto koristi kiselo vrhnje ili krem-sir, dok će drugi izbjeći takve dodatke.

Sastojci za Rugelach:

Tijesto:

284 g brašna
1/2 žličice kuhinjske soli
2 žličice šećera
226 g maslaca
226 g krem sira

Punjenje:

320 g džema od marelica
160 g grožđica
120 g oraha
50 g šećera
1 žličica cimeta
korica 1 limuna
korica 1 naranče
mlijeko za premazivanje

Priprema:

1. Podijelite sastojke za tijesto na dva jednaka dijela kako biste ih mogli miksati u dvije ture. Brašno, sol i šećer stavite u mikser i miješajte 10 sekundi da se sjedine. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i krem sir pa pulsirajte u intervalima od 1 sekunde dok smjesa ne postane mrvičasta.

2. Rukama čvrsto stišćite smjesu dok ne dobijete veliku grudu pa ponovite cijeli postupak s preostalim sastojcima. Oblikujte dva kvadra debljine od oko 4 cm (dimenzija otprilike 8x12 cm) , zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak preko noći. Tijesto se može držati u hladnjaku 5 dana ili zamrznuti do uporabe.

3. Lim obložite papirom za pečenje. Prepolovite oba komada tijesta na debljinu od oko 2 cm. Dobit ćete četiri komada tijesta. Tri komada obložite plastičnom folijom, a preostali razvaljajte u pravokutnik koji je otprilike 30x20 cm pa ponovite s preostalim tijestom kako se ne bi zagrijalo. Tijesto slažite na pripremljeni lim i držite u hladnjaku do punjenja.

4. Nasjeckajte grožđice i orahe. Naribajte koricu naranče i limuna. Pomiješajte cimet i šećer. Na radnu površinu stavite komad tijesta dužom stranicom bliže vama. 1/4 šalice (80 g) džema ravnomjerno rasporedite po tijestu ostavljajući sve osim najbližeg ruba praznima. Zatim pospite četvrtinom grožđica (40 g), četvrtinom oraha (30 g), 1 žlicom šećera s cimetom i četvrtinom naribane korice.

5. Tijesto čvrsto zarolajte, pritisnite rubove, odrežite višak i učvrstite vilicom. Ponovite postupak s preostala 3 komada tijesta. Stavite roladu spojenim dijelom prema dolje na pripremljeni papir za pečene.

6. Premažite tijesto mlijekom i pospite preostalim šećerom (ako ga je premalo dodajte još jednu žličicu šećera u smjesu). Ostavite u hladnjaku 30 minuta. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva Celzija. Oštrim nožem zarežite roladu u razmacima od oko 2,5 cm. Pecite dok ne porumeni, 45 do 50 minuta. Na pola pečenja okrenite lim za 180 stupnjeva.

7. Ostavite rugelach pola sata da se hladi na rešetci, a zatim prebacite kolač na dasku za rezanje i narežite ga. Ako je tijekom pečenja dio nadjeva iscurio pažljivo ga ostružite nožem.

Belfanini: Prhki blagdanski kolači koje Talijani peku u čast "Baki Mraz" +0 Belfanini

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju