Nađete li se u Andaluziji, dajte priliku flamenquínu, svinjskim rolicama s pršutom koje se paniraju i prže dok ne dobiju lijepu, zlatnu boju. Tradicionalno se koristi jamon serrano, mirisni pršut blagog okusa, a poslužuje se uz pržene krumpiriće i umake, poput majoneze. Flamenquín se često nađe na jelovnicima kao tapas, osobito u Cordobi, gdje se može kušati na svakom koraku.
U rolicama se osim, svinjetine, mogu naći i jamón ibérico, pečena paprika, šparoge i druge vrste povrća. O tome kako je nastalo ime tog andaluzijskog specijaliteta nema univerzalnog odgovora, ali smatra se da oblik rolice podsjeća na vitke noge plamenca. Drugi tvrde da se radi o "malom plesaču flamenka".
Sastojci za flamenquín
- 4 svinjska fileta od otprilike 150 g
- 2 češnja češnjaka
- sok 1 limuna
- 1,5 žlica suhog peršina
- prstohvat soli
- 120 g pršuta
- 120 g sira
- brašno
- 2 jaja
- 120 g krušnih mrvica
- ulje za prženje
Priprema flamenquína:
- Stavite svinjski file između dva lista plastične folije i batom za meso stanjite odreske do debljine od najviše 0,7 cm.
- Usitnjeni češnjak, limunov sok, sjeckani peršin i sol pomiješajte pa obložite meso i ostavite da se marinira u hladnjaku 1 - 2 sata.
- Na odreske stavite kriške pršuta i na štapiće narezan sir. Zarolajte meso pa ga uvaljajte u brašno, pa u razmućeno jaje, pa u krušne mrvice.
- Pržite rolice u dobro zagrijanom ulju. Okrenite da se ispeče sa svih strana. Izvadite meso na papirnati ubrus da se ocijedi višak ulja te poslužite vruće.
Ne ulazi! Grad u kojem je kanalizacija omiljena zabranjena atrakcija +0