Nađete li se u Andaluziji, dajte priliku flamenquínu, svinjskim rolicama s pršutom koje se paniraju i prže dok ne dobiju lijepu, zlatnu boju. Tradicionalno se koristi jamon serrano, mirisni pršut blagog okusa, a poslužuje se uz pržene krumpiriće i umake, poput majoneze. Flamenquín se često nađe na jelovnicima kao tapas, osobito u Cordobi, gdje se može kušati na svakom koraku.

U rolicama se osim, svinjetine, mogu naći i jamón ibérico, pečena paprika, šparoge i druge vrste povrća. O tome kako je nastalo ime tog andaluzijskog specijaliteta nema univerzalnog odgovora, ali smatra se da oblik rolice podsjeća na vitke noge plamenca. Drugi tvrde da se radi o "malom plesaču flamenka".

Sastojci za flamenquín

  • 4 svinjska fileta od otprilike 150 g
  • 2 češnja češnjaka
  • sok 1 limuna
  • 1,5 žlica suhog peršina
  • prstohvat soli
  • 120 g pršuta
  • 120 g sira
  • brašno
  • 2 jaja
  • 120 g krušnih mrvica
  • ulje za prženje

Priprema flamenquína:

  1. Stavite svinjski file između dva lista plastične folije i batom za meso stanjite odreske do debljine od najviše 0,7 cm.
  2. Usitnjeni češnjak, limunov sok, sjeckani peršin i sol pomiješajte pa obložite meso i ostavite da se marinira u hladnjaku 1 - 2 sata.
  3. Na odreske stavite kriške pršuta i na štapiće narezan sir. Zarolajte meso pa ga uvaljajte u brašno, pa u razmućeno jaje, pa u krušne mrvice.
  4. Pržite rolice u dobro zagrijanom ulju. Okrenite da se ispeče sa svih strana. Izvadite meso na papirnati ubrus da se ocijedi višak ulja te poslužite vruće.

Ne ulazi! Grad u kojem je kanalizacija omiljena zabranjena atrakcija Toronto Toronto - 4 Toronto - 3 +1 Toronto - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju