Polovice marelica pečene u tijestu od otopljenog maslaca, smeđeg šećera i začina pršte okusima u svakom zalogaj, a ljepljivi preljev savršen je kontrast teksturi biskvita. Mljeveni bademi dodatno naglašavaju okus marelice, ali slobodno ih zamijenite običnim brašnom ako želite. Rustikalna ljepotica od marelica je savršena sama po sebi, ali možete je poslužiti sa šlagom ili sladoledom.

Sastojci za naopaki kolač od marelica:

450 g srednjih marelica
130 g brašna
55 g bademovog brašna (ili zamijenite običnim)
1 žličica praška za pecivo
¼ žličice soli
85 g maslaca, na sobnoj temperaturi
135 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
2 velika jaja, sobne temperature
120 ml punomasnog mlijeka

Ostalo:

55 g maslaca, otopljenog + za namastiti kalup 
brašno, za posipanje
110 g smeđeg šećera
½ žličice mljevenog cimeta
¼ žličice soli

Priprema naopakog kolača s marelicama 
 

 

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija. Pripremite preljev: Lagano namastite i pobrašnite kalup za tortu od 22 cm ili četvrtastu tepsiju od 20 cm. U maloj zdjeli pomiješajte otopljeni maslac, smeđi šećer, cimet i 1/4 žličice soli. Raširite smjesu smeđeg šećera u ravnomjernom sloju na dno posude.
  2. Marelice prepolovite i izvadite im koštice. Rasporedite marelice prema okrenute dolje, ravnomjerno po dnu posude.
  3. Pripremite tijesto za kolač: dodajte brašno u zdjelu srednje veličine. Prosijte bademovo brašno, a zatim vršcima prstiju razbijte grudice koje ne prolaze kroz sito. Dodajte prašak za pecivo i sol u zdjelu i umutite da se sjedini.
  4. Izmiksajte maslac i granulirani šećer na srednjoj brzini dok se ne sjedine i postanu pjenasti, 2 do 3 minute. Dodajte ekstrakt vanilije, zatim jaja, jedno po jedno, miksajući dok smjesa ne postane glatka. Pomoću gumene lopatice ostružite dno i stranice posude.
  5. Dodajte 1/3 mješavine brašna, zatim 1/2 mlijeka, miješajući da se sjedini. Nastavite naizmjenično dodavati brašno i mlijeko i miješati, stružući niz rubove zdjele, dok se sve ne sjedini. (Pazite da tijekom ovog koraka ne izmiješate previše.)
  6. Tijesto rasporedite u ravnomjernom sloju preko polovica marelica. Pecite dok se kolač ne stegne (ne podrhtava kad se protrese) i porumeni na vrhu, a čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista, oko 35 minuta.
  7. Izvadite posudu iz pećnice i stavite je na rešetku za hlađenje 5 minuta. Dok je kolač još u kalupu, preokrenite kalup na tanjur za posluživanje. Pričekajte minutu, a zatim maknite posudu. Ovaj kolač je odličan topao, ali je ukusan i na sobnoj temperaturi.

S pancetom i lukom: Recept za punjeni batat kojeg će uspješno pripremiti i totalni amateri u kuhinji Punjeni batat Punjeni batat Punjeni batat +0 Punjeni batat

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju