Puricu kao blagdansko pečenje sasvim je nepotrebno posebno predstavljati. Fini klasik ima posebno mjesto na božićnom stolu, ali ono što nas većinu iz godine u godinu muči jest kako sačuvati sočnost bijelom mesu.

U moru savjeta i trikova, od rolada do omatanja pancetom, pronašli smo jednostavan i divno aromatičan recept koji rješava ovaj problem. Radi se o jednostavnom triku, a rezultat je toliko dobar da ćete ga rado ponavljati.

Zapravo, sasvim je jednostavno: pureća prsa peku se zajedno s kožom, a između kože i mesa napravljen je mirisni džep punjen mješavinom začinskog bilja i kruha koja će ne samo sačuvati sočnost purećih prsa, nego im i dati fantastičnu aromu. Probajte i divite se.

Sastojci za najsočnija pureća prsa:

  • 1,5 - 2 kg purećih prsa s kožom
  • 150 g maslaca, plus ekstra za podmazivanje
  • 12 svježih listova lovora
  • 4 kriške kruha od kiselog tijesta
  • 1 glavica luka, nasjeckana
  • 1 žlica sitno naribane korice limuna
  • 1 žlica listova timijana, nasjeckanih
  • 1 šaka peršina
  • 6 listova kadulje, nasjeckanih
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • ulje za podmazivanje lima za pečenje
  • sol
  • papar

Priprema najsočnijih purećih prsa:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite veliki lim za pečenje.
  2. Otopite maslac u loncu sa 6 listova lovora pa ostavite sa strane.
  3. U blenderu (ili štapnim mikserom) sameljite kruh, luk, limunovu koricu, začinsko bilje i češnjak tako da se dobro sjedine. Dobro začinite pa dodajte pola količine otopljenog maslaca (sačuvajte lovorov list) i mijesite dok ne dobijete jednoličnu pastu.
  4. Pažljivo prstima napravite džep između pureće kože i mesa i napunite ga nadjevom od kruha i začina i učvrstite kuhinjskim koncem na nekoliko mjesta.
  5. Sačuvane listove lovora stavite u lim za pečenje i na njih položite pureća prsa. Premažite s malo maslaca otopljenog s lovorom i dobro začinite.
  6. Pecite 25 minuta pa ponovno premažite preostalim maslacem.
  7. Pecite još 35-40 minuta dok puretina ne dobije zlatno-smeđu boju.
  8. Izvadite i prekrijte alu-folijom. Ostavite da tako stoji 15 minuta pa narežite na deblje kriške i poslužite.

Sunčece ti presvetlo! Recept za puricu po guštu likova iz hrvatske legendarne serije Purica na podravski: Božićna gozba kakvu bi pripremili legendarni Gruntovčani - 35 Purica na podravski: Božićna gozba kakvu bi pripremili legendarni Gruntovčani - 34 Purica na podravski: Božićna gozba kakvu bi pripremili legendarni Gruntovčani - 33 +23 Purica na podravski: Božićna gozba kakvu bi pripremili legendarni Gruntovčani - 31

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju