Borovnice obožavamo grickati čitav dan, a bez obzira na to odlučite li se dodati ih u doručak, međuobrok ili u večeru, taj će dio dana postati malo ljepši. Odličan način za uživanje u sočnim svježim bobicama je i ovaj jednostavan mousse od borovnica, za koji će vam trebati tek 10 minuta, a poslužen u čaši s izmrvljenim keksima s maslacem izgledat će bolje od svečane torte.
Ovaj desert pršti okusom borovnice jer su svježe u njemu udružene i sa suhim i tko voli – pekmezom od borovnica. Pekmez ili džem možete preskočiti ako ste radije birate deserte s manje šećera. Posluženi mousse od borovnica i limuna ukrasite svježim borovnicama i koricom limuna i uživajte.
Sastojci za mousse od borovnice i limuna:
- 1 srednji limun
- 18 do 20 (oko 70 g) keksa s maslacem i vanilijom
- 2 žlice maslaca
- 2 prstohvata soli, podijeljeno
- 15 g suhih (liofiliziranih) borovnica
- 100 g šećera
- 60 g krem sira
- 100 g svježih borovnica, plus još za ukras
- 360 ml slatkog vrhnja
- 4 žlice pekmeza ili džema od borovnice, podijeljeno (po želji)
Priprema moussea od borovnice i limuna:
- Sitno naribajte koricu 1 srednjeg limuna. Iscijedite sok od limuna i odvojite 1 žlicu.
- Stavite kekse s maslacem i vanilijom u plastičnu vrećicu i zdrobite ih valjkom u fini prah.
- U srednjoj tavi i na srednje jakoj vatri otopite 2 žlice maslaca. Dodajte mrvice keksa od vanilije i prstohvat soli. Pecite dok mrvice u maslacu ne zamirišu, oko 2 minute. Maknite tavu s vatre i pustite da se ohladedok radite mousse.
- Izblendajte liofilizirane borovnice i šećer u prah, 20 do 30 sekundi. Dodajte polovicu limunove korice (preostalo ostavite za ukrašavanje), limunov sok, krem sir, svježe borovnice i preostali prstohvat soli. Blendajte oko 30 sekundi pa dodajte slatko vrhnje i blendajte minutu i pol do dvije, dok ne dobijete laganu i pahuljastu kremu.
- Poslužite desert u čaši tako što ćete na dno prvo staviti izmrvljene kekse pa mousse od borovnica i limuna. Po želji „presijecite“ kremu slojem pekmeza ili džema od borovnice.
- Ukrasite koricom limuna i svježim borovnicama.
- Poslužite odmah ili ohladite i poslužite ohlađeno.
Ma tko im može odoljeti: Recept za američku poslasticu s čokoladom koju su filmovi učinili još popularnijom +10