Borovnice obožavamo grickati čitav dan, a bez obzira na to odlučite li se dodati ih u doručak, međuobrok ili u večeru, taj će dio dana postati malo ljepši. Odličan način za uživanje u sočnim svježim bobicama je i ovaj jednostavan mousse od borovnica, za koji će vam trebati tek 10 minuta, a poslužen u čaši s izmrvljenim keksima s maslacem izgledat će bolje od svečane torte.

Ovaj desert pršti okusom borovnice jer su svježe u njemu udružene i sa suhim i tko voli – pekmezom od borovnica. Pekmez ili džem možete preskočiti ako ste radije birate deserte s manje šećera. Posluženi mousse od borovnica i limuna ukrasite svježim borovnicama i koricom limuna i uživajte.

Sastojci za mousse od borovnice i limuna:

  • 1 srednji limun
  • 18 do 20 (oko 70 g) keksa s maslacem i vanilijom 
  • 2 žlice maslaca
  • 2 prstohvata soli, podijeljeno
  • 15 g suhih (liofiliziranih) borovnica
  • 100 g šećera
  • 60 g krem sira
  • 100 g svježih borovnica, plus još za ukras
  • 360 ml slatkog vrhnja
  • 4 žlice pekmeza ili džema od borovnice, podijeljeno (po želji)

Priprema moussea od borovnice i limuna:

  1. Sitno naribajte koricu 1 srednjeg limuna. Iscijedite sok od limuna i odvojite 1 žlicu.
  2. Stavite kekse s maslacem i vanilijom u plastičnu vrećicu i zdrobite ih valjkom u fini prah.
  3. U srednjoj tavi i na srednje jakoj vatri otopite 2 žlice maslaca. Dodajte mrvice keksa od vanilije i prstohvat soli. Pecite dok mrvice u maslacu ne zamirišu, oko 2 minute. Maknite tavu s vatre i pustite da se ohladedok radite mousse.
  4. Izblendajte liofilizirane borovnice i šećer u prah, 20 do 30 sekundi. Dodajte polovicu limunove korice (preostalo ostavite za ukrašavanje), limunov sok, krem sir, svježe borovnice i preostali prstohvat soli. Blendajte oko 30 sekundi pa dodajte slatko vrhnje i blendajte minutu i pol do dvije, dok ne dobijete laganu i pahuljastu kremu.
  5. Poslužite desert u čaši tako što ćete na dno prvo staviti izmrvljene kekse pa mousse od borovnica i limuna. Po želji „presijecite“ kremu slojem pekmeza ili džema od borovnice.
  6. Ukrasite koricom limuna i svježim borovnicama.
  7. Poslužite odmah ili ohladite i poslužite ohlađeno.

Ma tko im može odoljeti: Recept za američku poslasticu s čokoladom koju su filmovi učinili još popularnijom Chocolate chip cookies Chocolate chip cookies Chocolate chip cookies +10 Chocolate chip cookies

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju