U Italiji ne nedostaje jela koja „morate probati“ barem jednom u životu, ali risotto alla Milanese je bomba! Tu kremastu divotu možete napraviti i kod kuće, uz samo nekoliko sastojaka. Rižoto je karakterističan za sjever Italije, za razliku od toplog juga vezanog za pšenicu, a samim time i tjesteninu.

Recept za dobar talijanski rižoto počinje u dućanu. Odabir prave riže je ključan pa ako želite dobiti tipičan kremasti rižoto, potražite fini carnaroli. Nema ga? Poslužit će i kvalitetna arborio riža ili vialone nano. Ako igrate po pravilima trebat ćete potrošiti i na šafran koji rižotu daje prepoznatljivu žutu boju i toplu, pomalo medenu aromu. Šafran je najskuplji začin jer se itekako treba naraditi da bi se dobila tek mala količina skupocjenih niti. Potrebno je oko 80.000 cvjetova kako bi se proizvelo 500 g začina! Prilikom odabira šafrana odaberite vlakna ili niti, bolje nego mljeveni šafran jer se često miješa s drugim začinima kako bi se dobilo na težini.

Zaljubljenik u Italiju Stanley Tucci, koji je znanje upijao od najvećih faca talijanske gastronomije dugo je uvježbavao vještinu pripreme savršenog rižota i podijelio nekoliko savjeta za kultno talijansko jelo.
"Prije dodavanja tekućine, pobrinite se da dobro zagrijete rižu kako se ne bi prekuhala. Drugo, nemojte je prekuhati. Rižoto se može poslužiti al dente ili nešto mekši, ali nemojte napraviti kašu“, savjetujeTucci.

Sastojci za Tuccijev milanski rižoto:

  • 8 šalica vrućeg pilećeg temeljca
  • 20 niti šafrana
  • 4 žlice maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 šalice nasjeckanog luka
  • 2 šalice riže arborio
  • 1/2 šalice suhog bijelog vina
  • 1/4 šalice sitno naribanog parmezana

Priprema milanskog rižota:

  1. Odvojite pola šalice vruće juhe, umiješajte šafran i ostavite sa strane. Preostalu juhu održavajte toplom na laganoj vatri.
  2. Otopite dvije žlice maslaca u maslinovom ulju u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte sjeckani luk i pržite, miješajući, dok ne omekša, ali ne porumeni, oko 5 minuta. Dodajte rižu i promiješajte da se obloži maslacem, uljem i lukom.
  3. Dodajte vino i kuhajte, neprestano miješajući, dok vino ne ispari, oko 1 minutu. Dolijte juhu sa šafranom i miješajte, dopuštajući riži da upije tekućinu, oko dvije minute. Postepeno dolijevajte ostatak juhe, po pola šalice miješajući nakon svakog puta kako bi je riža upila. Kuhajte dok riža ne omekša, ali ostane al dente, oko 15 do 20 minuta. Moguće da će vam ostati višak juhe.
  4. Maknite tavu s vatre i umiješajte preostale dvije žlice maslaca i četvrtinu šalice parmezana. Poslužite odmah.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju