Iz francuskog Lyona potječe skromno jelo od krumpira za koje vam je potrebno tek nekoliko sastojaka, a okus je fantastičan!
Sastojci za lijonski krumpir:
- 700 g krumpira
- 1 žlica maslinova ulja
- 2 male glavice luka
- 1 žlica sjeckanog češnjaka
- 6 žlica maslaca
- 1 žlica sjeckanog peršina
- sol i papar
Priprema lijonskog krumpira:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Krumpire ogulite i narežite na debljinu od oko 7 milimetara. Stavite ih u lonac, prelijte vodom i kada prokuhaju, kuhajte pet minuta. Ocijedite ih.
- U velikoj tavi na srednjoj vatri popržite tanko sjeckani luk na maslinovu ulju. Kada postane proziran, kratko popržite češnjak.
- Posudu za pečenje premažite s tri žlice rastopljenog maslaca. Dodajte trećinu krumpira, posolite i popaprite pa dodajte i polovicu luka, na koju složite drugu trećinu krumpira. Posolite, popaprite i dodajte ostatak luka i preostali krumpir. Ponovno začinite i prelijte preostalim maslacem. Pecite oko 15 minuta i pospite sjeckanim peršinom.